Wat is er bij Microsoft aan de hand?

Drie van de twintig grootste aandeelhouders van de softwaregigant Microsoft zijn uit op het vertrek van de voorzitter en oprichter Bill Gates. Dit meldde het internationaal persbureau Reuters vandaag.

Volgens Reuters zouden de belangrijkste investeerders van Microsoft graag een nieuwe weg gaan bewandelen, naast het enkel ontwikkelen van software. Hierbij zou Bill Gates, het boegbeeld van de softwaregigant de grootste sta-in-de-weg zijn.

Bill Gates
Bill Gates richtte in 1975 samen met Paul Allen het bedrijf Microsoft op, het bedrijf dat hen beide multimiljonair zou maken. Toen Gates in 1986 met het bedrijf naar de beurs stapte, had hij 49% van de Microsoft aandelen. Gates verkoopt per jaar ongeveer 80 miljoen aandelen. In 2008 stopte Bill Gates met zijn werkzaamheden bij Microsoft. Vanaf dat moment bleef hij nog wel als adviseur en voorzitter. Momenteel heeft Gates 4,5% van het bedrijf nog in handen, dat nu 277 miljard dollar waard is. Hij is de grootste individuele aanhouder. Als hij de verkoop in het huidige tempo voorzet, is dat belang in 2018 volledig afgebouwd. De investeerders vinden dat de rol van Bill Gates niet meer in verhouding staat tot zijn krimpende aandelenbelang in Microsoft.

Nieuwe bedrijfsstrategie
Volgens de belangrijkste investeerders zal de nieuwe bedrijfsstrategie die het bedrijf moeten gaan bewandelen een strategie zijn die meer gericht is op het produceren van hardware en het leveren van diensten, waar het voornamelijk gericht was op het ontwikkelen van software.

Wat is er met Microsoft aan de hand?
De druk die de investeerders uitoefenen op de oprichter, komt even na het bericht dat de huidige CEO van Microsoft Steve Ballmer, gaat aftreden als CEO. Ook onder druk van de investeerders… Vooralsnog zijn er geen tekenen dat het bestuur van Microsoft op de wensen van de beleggers wil ingaan. De betrokken aandeelhouders zouden samen ruim 5 procent van de aandelen Microsoft bezitten. Die aandelen zijn de afgelopen jaren nauwelijks meer waard geworden, onder andere doordat het ooit oppermachtige Microsoft steeds grotere concurrentie kreeg van bedrijven als Google en Apple.

https://i2.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2013/10/Inversteerders-Microsoft-willen-Bill-Gates-eruit-werken.png?fit=300%2C200&ssl=1https://i2.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2013/10/Inversteerders-Microsoft-willen-Bill-Gates-eruit-werken.png?resize=150%2C150&ssl=1Martien van DijkMicrosoftBill Gates,Steve BallmerWat is er bij Microsoft aan de hand? Drie van de twintig grootste aandeelhouders van de softwaregigant Microsoft zijn uit op het vertrek van de voorzitter en oprichter Bill Gates. Dit meldde het internationaal persbureau Reuters vandaag.Volgens Reuters zouden de belangrijkste investeerders van Microsoft graag een nieuwe weg gaan bewandelen,...it's all about Microsoft