Configure Hyper-V Cluster in Windows Server 2012 R2

Korte instructies:
Een toelichting voordat u met dit artikel aan de slag gaat.

In dit artikel gaan we een 2-node Hyper-V Cluster bouwen in Windows Server 2012 R2. De stappen die we daarvoor gaan volgen kunnen ook voor een groter scenario worden gebruikt. Windows Server 2012 R2 ondersteund 64 fysieke nodes en tot 8.000 virtuele machines per cluster.

Cluster configureren

We moeten eerst de servers valideren of deze wel compatibel zijn voor de Failover Cluster. Hiervoor moeten we eest een test uitvoeren in de Failover Cluster Manager.

1. Open de Server Manager en klik op Tools.
2. Klik vervolgens op Failover Cluster Manager.

Failover Cluster Manager

3. Klik op Validate Configuration… en volg alle tests op de servers.

Nadat de servers succesvol door de tests zijn gekomen, kunnen we beginnen met het configureren van het cluster.

4. Klik op Create Cluster. Als eerste stap moeten de servers worden toegevoegd die lid moeten worden van het cluster. In dit geval moeten de servers Server02 en Server03 toegevoegd worden aan het cluster. Selecteer de servers en klik op Next.

Windows Server 2012 Clustering select servers

Als je eerst een Validation Configuration hebt gedraaid, wordt hier het rapport weergegeven. Omdat het nu een testomgeving betreft maakt het niet uit dat sommige hardware onderdelen een melding geven. Wordt dit netwerk wel voor productie gebruikt, zorg dan dat alle problemen zijn opgelost. Klik op Next

Windows Server 2012 Clustering validation waring

In het volgende dialoogvenster moet het cluster een naam krijgen en een IP-adres toegewezen krijgen. Geef het cluster een naam en een uniek IP-adres(Buiten de DHCP-scope!) en klik op Next.

Windows Server 2012 R2 Clustering Access point

In het volgende dialoogvenster zie je een overzicht van de cluster configuratie. Zorg dat er een vinkje staat bij Add all eligible storage to the cluster. De virtuele schijven worden dan automatisch aan het cluster toegevoegd voor de opslag. Klik vervolgens op Next.

Windows Server 2012 R2 Clustering Confirmation

Het cluster wordt nu gecreëerd, wacht totdat deze is gemaakt en klik vervolgens op Finish.

Hyper-V Clustering Windows Server 2012 R2

Nu zijn de servers Server02 en Server03 geclusterd.

Gebruik van Cluster Shared Volumes in een Failover Cluster

Cluster Shared Volumes(CSV) maakt het mogelijk om meerdere nodes te gebruiken in een Failover Cluster die tegelijk lees-schrijf rechten hebben op dezelfde LUN(schijf), dat is geconfigureerd met het NTFS bestandssysteem. (In Windows Server 2012 kan de schijf worden geconfigureerd als NTFS of Resilent File System (ReFS).) Door gebruik te maken van CSv kunnen meerdere geclusterde roles tijdens een failure switchen van de ene node naar de andere node zonder het veranderen van de rechten, of het opnieuw mounten van de partitie. Tevens biedt CSV de mogelijkheid om een grote hoeveelheid van LUNs te beheren in een Failover Cluster.

In de eerste stap hebben we de virtuele schijven geconfigureerd. De Quorum schijf moet nu automatisch ook de Disk Witness in Quorum worden in het cluster. De andere virtuele schijf van 800GB hebben we tot onze beschikking als opslag.

1. Open de Failover Cluster Manager.
2. Vouw links in de tree Storage en klik vervolgens op Disks.

Er zijn nu twee verschillende schijven toegevoegd. Het moet er zo uitzien:

Cluster Shared Volume explained

Ik heb geen Disk Witness in Quorum.
1. Klik met de rechtermuisknop links in de tree op het cluster.
2. Ga naar More Actions… en klik vervolgens op Configure Cluster Quorum Settings.
Er gaat nu een wizard van start, volg deze stappen.

Nu moet CSV worden geconfigureerd, anders is het cluster niet juist redundant uitgevoerd.

3. Klik met de rechtermuisknop op Cluster Disk 2.
4. kies in het submenu voor Add to Cluster Shared Volumes.

Nu moet het er als volgt uitzien:

Windows Server 2012 Cluster Shared Volumes

Nu zijn de servers en de opslag redundant in het cluster uitgevoerd. Uiteraard heeft Microsoft een optie om dit ook te testen. Selecteer een willekeurige schijf in het cluster en klik rechts in het actiepaneel op More Actions… en klik op Simulate Failure. De betreffende schijf wordt nu offline gehaald en je ziet dat de Owner Node wijzigt naar de andere node in het cluster. Wanneer je weer een test uitvoert verandert de Owner Node weer terug switched.

Als dit alles werkt is het cluster online en functioneert deze juist. We zijn er nog niet…

Hyper-V in het cluster

Nu kunnen we op dit cluster Hyper-V machines gaan draaien.

1. Open de Failover Cluster Manager
2. Maak verbinding naar het cluster.
3. Klik met de rechtermuisknop op Roles.
4. Kies in het submenu vor Virtual Machines… en kies vervolgens voor New Virtual Machine.

Windows Server 2012 R2 Create virtual machine

Kies de server waar de virtuele machine op moet worden aangemaakt en klik vervolgens op OK.

Windows Server 2012 R2 select target cluster server

De wizard voor het aanmaken van een nieuwe virtuele machine wordt geopend. Merk op dat deze wizard van de Hyper-V Manager zelf is en niet van de Failover Cluster Manager, deze twee software elementen zijn dus naadloos met elkaar geïntegreerd.

Klik op Next.

Windows Server 2012 R2 add virtual machine

Geef de virtuele machine een naam en controleer of deze machine ook op het cluster wordt opgeslagen(pad: moet de C:\ClusterStorage zijn!) en klik vervolgens op Next.

Windows Server 2012 R2 virtual machine name

In het volgende dialoogvenster moet de virtuele machine generatie worden gekozen, een belangrijke keuze. Nadat deze keuze is gemaakt kan dit naderhand niet meer op de virtuele machine wordne aangepast. De virtuele machine moet dan weer opnieuw worden aangemaakt.

  • Generation 1
  • Deze virtuele machine generatie heeft precies dezelfde hardware functionaliteiten als in de vorige versies van Hyper-V.

  • Generation 2
  • Deze virtuele machine generatie biedt ondersteuning voor functies als Secure Boot, SCSI Boot en PCE Boot door gebruik te maken van de standaard netwerkkaart. De besturingssystemen die op deze generatie gaat draaien moeten minimaal de x64-bit versies zijn van Windows 8 of Windows Server 2012.

Ik ga Windows 7 als besturingssysteem gebruiken en kies voor Generation 1. Klik vervolgens op Next.

Windows Server 2012 R2 specify Generation

Nu moet de opstart geheugen worden gekozen. Geef deze machine het opstartgeheugen van 1014MB (1Gb) en zet het vinkje bij Use Dynamic Memory for this virtual machine. Klik daarna op Next.

Windows Server 2012 R2 assign memory

Selecteer de virtuele switch en klik op Next.

Windows Server 2012 R2 virtual machine network

Nu wordt de virtuele harde schijf aangemaakt voor de virtuele machine, geef deze een grootte van 70GB en controleer of de locatie juist is. Klik daaarna op Next.

Windows Server 2012 R2 virtual hard disk

Nu kan er gekozen worden of direct een installatiebestand aan de virtuele machine moet worden gekoppeld, in dit geval niet nodig. Klik op Next.

Windows Server 2012 R2 virtual machine

Nu wordt er een overzicht getoond van de configuratie van de virtuele machine, als je hiermee akkoord bent klik op Finish.

Windows Server 2012 R2 virtual machine on cluster

Nadat de virtuele machine is aangemaakt, komt direct de Failover Cluster Manager met een wizard en zet deze virtuele machine in het cluster.

Windows Server 2012 R2 Hyper-V in een cluster

Nu draait op Server02 een virtuele machine. Volg deze bovenstaande stappen nogmaals en plaats deze virtuele machine op Server03. Daarna kan er getest worden of alles ook daadwerkelijk redundant is geconfigureerd. Wanneer Server02 wordt uitgeschakeld moet de virtuele machine op deze server automatisch worden overgezet naar Server03.

Ga verder naar stap 4: Configureer Virtual Desktop Infrastructure.

https://i0.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2014/03/Windows-Server-2012-R2-Failover-Clustering.png?fit=300%2C200&ssl=1https://i0.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2014/03/Windows-Server-2012-R2-Failover-Clustering.png?resize=150%2C150&ssl=1Martien van DijkWindows Server 2012Hyper-V Clustering,Windows Server 2012 R2Configure Hyper-V Cluster in Windows Server 2012 R2 Korte instructies: Een toelichting voordat u met dit artikel aan de slag gaat.Dit artikel is stap 4 in de reeks van Windows Server 2012 VDI configuratie. Deze handelingen worden uitgevoerd op Server02.In dit artikel gaan we een 2-node Hyper-V Cluster bouwen in Windows Server...it's all about Microsoft