DNS Records – A record

DNS is een protocol dat standaard wordt gebruikt voor het opzoeken van de IP-adressen, die staan gekoppeld aan hostname’s.
Het is hetzelfde principe als een telefoonboek. Zoals de bedrijfsnaam bij het telefoonnummer hoort, en andersom, kan een IP-adres gekoppeld staan aan een hostname. Ook de website windowstechblog.nl heeft een IP-adres. Wanneer je de URL(hostname) invoert in de browser, wordt dit omgezet in een IP adres door een DNS server, op deze manier kom je bij de webserver van deze website terecht, en zal de opgevraagde informatie getoond worden. Het volgende record hoort bij deze website:

windowstechblog.nl    IN    A    149.210.143.178

Bij een telefoonboek, zoals de Gouden Gids, draagt deze de naam “Gouden Gids” of “telefoonboek”. In de wereld van de DNS staat deze informatie in een zogenaamde “zonefile”.

SOA-record – Start Of Authority

De SOA-bronrecord komt altijd als eerste in een standaardzone. Het SOA-record geeft aan welke nameserver autoriteit heeft over een zone en bevat informatie die voornamelijk voor slaveservers van belang is. SOA gegevens worden per domeinnaam opgegeven. Standaard krijgt u echter geen toegang tot de SOA informatie van uw domeinnaam.

Bijvoorbeeld:

windowstechblog.nl. 86400 IN SOA ns1.metaregistrar.nl. beheer.metaregistrar.nl.
(1 ; Serial 10800 ; Refresh
3600 ; Retry
604800 ; Expire
3600 ) ; Minimum TTL

NS-record- Name Server

Het NS-records specificeren de officiële namen van de servers voor het domein.

Bijvoorbeeld:

windowstechblog.nl. 86400 IN NS ns1.metaregistrar.nl.
windowstechblog.nl. 86400 IN NS ns2.metaregistrar.nl.

MX-record – Mail eXchange

Een MX-record is voor het afhandelen van het e-mailverkeer. de MX-records bepalen de server waar de mail naar toe moet worden gestuurd. Deze waarde kan bestaan uit een IP-adres of hostname.
MX-prioriteit wordt gebruikt voor backup servers. de mail wordt gestuurd naar het MX-record met de laagsteprioriteit. Wanneer de mailserver met de laagste prioriteit niet benadert kan worden, zal mail worden doorgestuurd naar de server met laagste prioriteit naast de eerste server.
voor het domein: martienvandijk.nl bestaat er maar één MX-record, omdat er voor dit domein maar één e-mailserver beschikbaar is.

martienvandijk.nl. 600 IN MX 10 mail.martienvandijk.nl.

CNAME-record

CNAME-records worden gebruikt voor het doorverwijzen van domeinen en subdomeinen. Het meest bekende voorbeeld van een CNAME-record is de doorverwijzing van www.martienvandijk.nl naar martienvandijk.nl, waardoor de website op twee manieren te bereiken is, namelijk met en zonder ‘www’ ervoor. Met CNAME-records is dit eenvoudiger te beheren dan met A-records.

TXT-record

TXT-records worden meestal voor informatieve doeleinden gebruikt. Ze kunnen informatie bevatten over een domeinnaam. In de meeste gevallen wordt een TXT-record gebruikt om SPF (Sender Policy Framework) records in op te slaan. SPF-records bevatten informatie die ervoor zorgen dat andere mensen in uw naam spam versturen over het internet, geblokkeerd worden.

PTR record – Pointer Record

Een PTR-record wordt meestal gebruikt bij mailservers. Elke mailserver heeft een eigen DNS A-record dat verwijst naar een IP-adres. Niet elke mailserver heeft een PTR-record, dit kan problemen gaan opleveren. Waarschijnlijk zal dan de mail die verstuurd wordt door andere mailservers worden afgewezen. Bij het verzenden van de mail wordt door verschillende mailservers geverifieerd op afkomst, er wordt dan nagegaan of het IP-adres van het netwerk waar de mail van verzonden wordt wel gerechtigd is om deze te mogen verzenden. Voor deze controle wordt het SPF-protocol(Sender Policy Framework gebruikt, om zo spam te verminderen. Deze informatie wordt opgeslagen in een TXT-records. Allereerst dient er een PTR-record te worden aangemaakt, in dit record wordt het externe IP-adres verwezen naar de hostname van de mailserver. Vervolgens moet er in een TXT-record informatie van de SPF-protocol weergeven.

martienvandijk.nl. 86400 IN TXT “v=spf1 a mx ptr -all”
188.93.150.37 86400 IN PTR martienvandijk.nl.

In de eerste DNS-record wordt door middel van een TXT-record het SPF-protocol ingesteld, deze verwijst naar het PTR-record, in dit record wordt het IP-adres van de mailserver gekoppeld aan de hostname.
In werkelijkheid levert de SPF een bescheiden bijdrage om spam te beperken. Spammers maken steeds vaker gebruik van officieel geregistreerde domeinnamen om spam te versturen, van deze domeinnamen beheren ze dan ook de mailserver. De mail die verzonden wordt van een “zombie-pc” wordt door middel van het SPF-protocol wel tegengehouden.

Martien van DijkMicrosoftDNS,DNS-RecordsDNS Records - A record DNS is een protocol dat standaard wordt gebruikt voor het opzoeken van de IP-adressen, die staan gekoppeld aan hostname's. Het is hetzelfde principe als een telefoonboek. Zoals de bedrijfsnaam bij het telefoonnummer hoort, en andersom, kan een IP-adres gekoppeld staan aan een hostname. Ook de website...it's all about Microsoft