Exchange 2013 e-mail synchroniseren met de smartphone

De synchronisatiesoftware ActiveSync geeft je de mogelijkheid om uw e-mail, contacten en agenda’s te synchroniseren met de mailserver. In deze handleiding wordt stap-voor-stap uitgelegd hoe de Microsoft Exchange 2013 moet worden ingericht voor de synchronisatie met de smaprthone. Vervolgens laten we op een iPhone zien, hoe deze smartphone kan worden gekoppeld aan mailserver voor het synchroniseren van de mail, contacten en agenda’s.

Zorg dat Exchange 2013 juist is geïnstalleerd en dat deze volledig up-to-date is.

Exchange 2013 en ActiveSync

Controleer of voor de betreffende gebruiker ActiveSync staat ingeschakeld. Klik links in de tree op ‘recipients’ en klik vervolgens op de gebruiker. Aan de rechterkant zie je onder Mobile Devices een regel Disable Exchange ActiveSync. ActiveSync staat dan ingeschakeld.

Exchange 2013 enable ActiveSync

Binnen Exchange 2013, is dit het enige wat moet worden ingeschakeld.

Configuratie buiten Exchange

Portforwarding
De mail synchronisatie gebeurd over poort 443(HTTPS), het is daarom van belang dat poort 443 staat geforward naar de mailserver toe. In een DAG-omgeving moet deze worden geforward naar de Client Access Server. Ga naar PortForward.com om te zien hoe een portforwarding op jouw router moet worden ingesteld.

Waarom HTTPS en geen HTTP?
Tussen de mailserver en de smartphone wordt vertrouwelijke informatie uitgewisseld. Elke keer als de mail wordt opgehaald wordt jouw gebruikersnaam en wachtwoord verzonden naar de mailserver als authenticatie. Vervolgens worden de e-mailberichten geopend en deze gelezen, ook vertrouwelijk informatie. Je zit dus niet te wachten dat iemand makkelijk kan “meekijken”. De mailsynchronisatie gaat over HTTPS(Hyper Text Transfer Protocol Secure), de naam zegt het al. Data wat verzonden wordt over HTTPS is versleutelt, dit maakt het “meekijken” nagenoeg onmogelijk. HTTP(Hyper Text Transfer Protocol) daarentegen wordt de data niet versleutelt.

DNS-record aanpassen
Je kan het mobiele apparaat laten verbinden naar het WAN-IP van de Exchange 2013 mailserver. Echter, wanneer je van ISP verandert of het IP-adres wordt aangepast, kunnen alle mobiele apparaten de mailserver niet meer vinden omdat ze verbinding maken naar het verkeerde IP-adres. Om dit te voorkomen is het aan te raden om op de DNS van het e-maildomeinnaam een DNS-record toe te voegen dat verwijst naar het WAN-IP van de mailserver.
In dit voorbeeld gebruiken we als e-maildomeinnaam microsoftblog.nl. Op de DNS van microsoftblog.nl heb ik een A-record aangemaakt met de naam remote.microsoftblog.nl wat verwijst naar mijn WAN-IP. Zodra het WAN-IP verandert, hoef ik alleen het IP-adres in mijn DNS-record te wijzigen en niks op de mobiele apparaten, deze maken immers verbinding naar remote.microsoftblog.nl.

Op de website dnscheck-je-eigen-domein.nl kan je controleren of de DNS-records van jouw domein goed staan ingesteld. Ik heb ook even een check uitgevoerd op microsoftblog.nl. Je ziet in de onderstaande afbeelding dat remote.microsoftblog.nl verwijst naar een IP-adres.

DNS check

iPhone laten synchroniseren met de Exchange 2013 mailserver
Het enige wat ons nu nog rest is het configureren van de smartphone. In dit voorbeeld gebruiken we een iPhone 4 voor de configuratie.

Ga naar Instellingen en klik op E-mail, contacten en agenda’s.
Exchange 2013 and ActiveSync
Klik vervolgens op Nieuw account.
synhroniseer iphone met Exchange 2013

We gaan een Microsoft Exchange-account instellen. Kies daarom voor Exchange.
connect iphone to Exchange 2013

Voer in het volgende scherm de volgende gegevens in:
E-mail het mailadres
Wachtwoord Wachtwoord van het gebruikersaccount wat is gekoppeld aan het mailadres
Beschrijving Geef het account een beschrijvende naam
iphone koppelen aan Exchange 2013

Voer in het volgende scherm de volgende gegevens in
Server dit kan een hostname of IP-adres zijn
mail synchroniseren smartphone

Domein is optioneel mag je leeg laten. Of voer het Windowsdomein waar de gebruikers authenticatie mee plaatsvindt.
Gebruikersnaam: Gebruikersnaam die aan het mailaccount is gekoppeld.
Wachtwoord Voer hier je wachtwoord in
iPhone synchroniseren met de mail

Klik op Volgende. Je krijgt als goed is een melding van het certificaat. Klik op Ga door. Nu is het account gekoppeld. Je krijgt nu een mogelijkheid te kiezen wat je allemaal wil synchroniseren. in dit geval synchroniseren we alleen de mail.
telefoon synchroniseren met Exchange

Je ziet in het volgende venster dat het mailaccount is toegevoegd.
mobiele telefoon synchroniseren met mail

Als je het account opent in de mail-app, zie je dat de mail nu wordt gesynchroniseerd.
iphone mail instellen

Je hebt de iphone met succes gekoppeld aan je mailserver.

 

Mocht je nog tegen vragen of problemen aanlopen laat gerust een reactie achter, of stel je vraag op ons forum.

https://i1.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2014/04/Microsoft-Exchange-2013-ActiveSync.png?fit=300%2C200&ssl=1https://i1.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2014/04/Microsoft-Exchange-2013-ActiveSync.png?resize=150%2C150&ssl=1Martien van DijkMicrosoft ExchangeActiveSync,Exchange 2013Exchange 2013 e-mail synchroniseren met de smartphone De synchronisatiesoftware ActiveSync geeft je de mogelijkheid om uw e-mail, contacten en agenda's te synchroniseren met de mailserver. In deze handleiding wordt stap-voor-stap uitgelegd hoe de Microsoft Exchange 2013 moet worden ingericht voor de synchronisatie met de smaprthone. Vervolgens laten we op een...it's all about Microsoft