HealthMailbox in Exchange 2016

Vanaf Exchange 2013 is er een extra feature aanwezig in Microsoft Exchange: Managed Availability. Met deze feature heeft Microsoft Exchange een monitoring tool die de performance van Exchange in de gaten houdt en actie onderneemt wanneer het mis dreigt te gaan. Deze ‘checks’ worden constant gedaan door handelingen van de eindgebruikers te simuleren om zo potentiële problemen in de Exchange componenten te achterhalen of bij onderdelen waar Exchange van afhankelijk is. Deze feature maakt gebruik van twee services die draaien op elke Exchange server:

  • Microsoft Exchange Health Manager.
  • Microsoft Exchange Health Manager Recovery.

Er wordt hiervoor gebruik gemaakt van aparte Monitoring Mailboxen, deze mailboxen worden automatisch door Exchange aangemaakt en krijgen ongeveer de volgende naamgeving: ‘HealthMailbox04f1ec1cf4e4434a96119081b352c3a5’. In de Active Directory zijn ze zichtbaar in de OU ‘Microsoft Exchange System Objects’.

  1. Open de Active Directory (dsa.msc).
  2. Klik in het menu op View en klik vervolgens op Advanced Features.

Active Directory Advanced Features

  1. Navigeer naar Microsoft Exchange System Objects/Monitoring Mailboxes.

Hier wordt een overzicht weergegeven van de Monitoring Mailboxen. Wanneer deze mailboxen per ongeluk worden verwijdert. Worden deze automatisch opnieuw aangemaakt wanneer de service ‘Exchange Health Manager’ op de Exchange opnieuw wordt gestart op de Exchange server.

In de eerste versies van Exchange 2013 (volgens mij tot CU6) wordt per Mailbox Database en per CAS een HealthMailbox aangemaakt. Tevens waren de namen van deze accounts ook niet echt gebruiksvriendelijk, zoals hieronder te zien is. Vanaf Exchange 2013 Cu6 en Exchange 2016 CU2, worden de namen van deze mailboxen met gebruikersvriendelijke namen: HealthMailbox+Servernaam+DatabaseNaam weergegeven, zoals te zien is bij de laatste stap.

Active Directory HealthMailbox location

Een corrupte Monitoring Mailbox?

De Monitoring Mailboxen kunnen corrupt raken en daardoor niet meer juist functioneren. Om te controleren of alle Monitoring Mailboxen nog juist functioneren kan dit worden gedaan door de Get-Mailbox -Monitoring uit te voeren in de EMS op de Exchange server. Als de mailboxen goed functioneren wordt er alleen een overzicht weergegeven, zonder vermelding van hun status.

Show HealthMailbox in Microsoft Exchange 2016

Wanneer er corrupte mailboxen aanwezig zijn, wordt deze mailbox weergegeven met de melding:

WARNING: The object FUTURE.local/Microsoft Exchange System Objects/Monitoring
Mailboxes/HealthMailboxec10f1988e5a411388a08f399148dec7 has been corrupted or isn’t compatible with Microsoft support
requirements, and it’s in an inconsistent state. The following validation errors happened:
WARNING: Database is mandatory on UserMailbox.
WARNING: Database is mandatory on UserMailbox.

has been corrupted or isnt compatible with Microsoft support requirements and its in inconsistent state.

Is de Monitoring Mailbox nu echt corrupt? Het klinkt misschien gek, maar ze hoeven niet altijd corrupt te zijn. Het kan zijn dat de Mailbox Database waaraan deze accounts aan gekoppeld zijn is verwijdert en dat deze mailboxen geen verdere functie meer hebben en verwijdert kunnen worden. Het komt er eigenlijk op neer dat Exchange zelf zijn Monitoring Mailboxen niet netjes opruimt. De betreffende mailboxen kunnen veilig worden verwijdert. Herstart daarna op de Exchange Server de ‘Microsoft Exchange Health Manager’ service, vervolgens worden de verwijderde mailboxen automatisch weer door Exchange aangemaakt, als ze achteraf toch blijken nodig te zijn. Het kan ongeveer een minuutje duren. De nieuw aangemaakte mailboxen krijgen niet dezelfde naam toegewezen, maar totaal een willekeurige GUID.

HealthMailbox en Essentials Dashboard

In Windows Server 2012 R2 worden een aantal van deze Monitoring Mailboxen weergegeven in het Dashboard. Deze worden niet gebruikt, door de systeembeheerder alleen door Microsoft Exchange. Zelf ervaar ik dit als vervuiling en dan moet het verdwijnen:)

HealthMailbox Essential Dashboard Server 2012 R2

Om gebruikers onzichtbaar te maken in de Essentials Dashboard, kan dit door het betreffende account lid te maken van de Security Group WseInvisibleToDashboard. 

  1. Open de Active Directory.
  2. Navigeer naar FUTURE.LOCAL/Users en dubbelklik op WseInvisibleToDashboard. Klik vervolgens op Add, voer de naam van de HealthMailbox in en klik op OK.
  3. Voer vervolgens de naam van de betreffende HealthMailbox in die onzichtbaar moet worden in het Dashboard. Wanneer de HealthMailbox onvindbaar is. Open deze vanuit het Dashboard en zoek deze op in de Active Directory en voeg hem vervolgens toe aan deze Security Group.

Heb je wat aan dit artikel gehad of heb je nog vragen, laat dan gerust een reactie achter.

https://i0.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2017/03/Exchange-2016-Monitoring-Mailbox.png?fit=300%2C200&ssl=1https://i0.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2017/03/Exchange-2016-Monitoring-Mailbox.png?resize=150%2C150&ssl=1Martien van DijkMicrosoft ExchangeExchange 2016,Windows Server 2012 R2HealthMailbox in Exchange 2016 Vanaf Exchange 2013 is er een extra feature aanwezig in Microsoft Exchange: Managed Availability. Met deze feature heeft Microsoft Exchange een monitoring tool die de performance van Exchange in de gaten houdt en actie onderneemt wanneer het mis dreigt te gaan. Deze 'checks' worden constant gedaan door handelingen van de eindgebruikers...it's all about Microsoft