Hoe Cortana gestalte krijgt in Windows 10

Onlangs werd bekend dat Microsoft de digitale persoonlijke assistent Cortana gaat integreren in Windows 10. Cortana in Windows 10 wordt een persoonlijke assistent die antwoord geeft op vragen, en die handelingen op verzoek kan uitvoeren. Zo kan je vragen naar het weer, het verkeer, naar welk restaurant je het beste kan gaan voor een diner of het toevoegen van een agenda-item. Wat Cortana bijzonder maakt, is het persoonlijke karakter; Cortana kent jou persoonlijk. Dat betekent dat Cortana rekening houdt met jou interesses, en met jou als persoon. Ben je vegetariër? Dan zal Cortana eerder een vegetarisch restaurant aanbevelen.

Marcus Ash, de Group Program Manager for Cortana and Search, was op zoek naar een manier om het zoeken binnen Windows 10 naar een hoger niveau te brengen. In onderstaand filmpje legt Marcus Ash het een en ander uit over Cortana.

Wat is nou écht bijzonder aan Cortana in Windows 10?
Microsoft wil Cortana neerzetten als jouw persoonlijke assistent binnen Windows, die zich zal aanpassen naar je werkomgeving. Daarnaast maakt Cortana verschil tussen de Windows Phone en een desktop. Op een Windows Phone zal Cortana eerder geneigd zijn een korte handeling uit te voeren en op een desktop een handeling die in de context past van de werkzaamheden, om zo je productiviteit te verhogen.
Wat kan Cortana nog meer? Omdat Cortana staat gekoppeld aan Bing, kan je eenvoudig jouw bestanden zoeken op je apparaten, OneDrive en op het internet. Cortana is al beschikbaar in Windows 10 Technical Preview, helaas kan Cortana nog geen acties uitvoeren in Nederland.

Geschiedenis achter Cortana
In april 2012 werd uitgedacht hoe een nieuwe manier van zoeken kon worden geïntegreerd in mobiele telefoons. Microsoft zag een opkomende trend van personalisering rond allerlei bestanden en informatie die beschikbaar is via de mobiele telefoon, zoals: je locatie, met wie je communiceert, je favoriete apps / diensten enz. Daarnaast dacht Microsoft aan een oplossing die verder ging dan de muis, toetsenbord en touch. Er moest een nieuwe manier van zoeken worden ontworpen die al deze informatie kan bundelen tot één oplossing. Microsoft kwam er al gauw uit dat de nieuwe manier van zoeken gevonden kon worden bij het geven van een opdracht via spraak.

Vervolgens startte een team bij Microsoft met het ontwikkelen van de nieuwe manier van zoeken, met als codenaam: Cortana (bekend van het spel Halo!). Na maanden werk kwam Micrsoft tot een conclusie aan welke aspecten de persoonlijke assistent moest voldoen:

Cortana komt naar Windows 10

Vervolgens moest de persoonlijke assistent een gezicht krijgen, om Cortana zo nog persoonlijker te maken. Uiteindelijk werkte Microsoft samen met een creatief team van 343 Industries (De ontwikkelaars van Halo!). Cortana is geprogrammeerd om te reageren op verschillende vragen. De assistent zal ook een uiting van geluk geven als ze een goed antwoord heeft gegeven, en bij een onjuist antwoord zal er een verlegenheid merkbaar zijn.

Het aspect waar Microsoft het meeste waarde aan hecht, is de persoonlijke band die Cortana met je aangaat. Ik moet zeggen dat Microsoft indruk op me heeft gemaakt met de ontwikkeling van Cortana.

https://i0.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2015/02/Cortana-in-Windows-10-Technical.png?fit=320%2C208&ssl=1https://i0.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2015/02/Cortana-in-Windows-10-Technical.png?resize=150%2C104&ssl=1Martien van DijkMicrosoftWindows 10Windows 10Hoe Cortana gestalte krijgt in Windows 10 Onlangs werd bekend dat Microsoft de digitale persoonlijke assistent Cortana gaat integreren in Windows 10. Cortana in Windows 10 wordt een persoonlijke assistent die antwoord geeft op vragen, en die handelingen op verzoek kan uitvoeren. Zo kan je vragen naar het weer, het verkeer,...it's all about Microsoft