Keylogger in testversie Windows 10

De testversie van Windows 10 bevat een keylogger. In de privacy policy van Windows 10 Technical Preview wordt gewezen op de mogelijkheid om toetsaanslagen te registreren. Volgens Microsoft wordt deze keylogger alleen gebruikt voor het verzamelen van feedback.

Als je niet wilt dat Microsoft je online kan volgen en data over je verzamelt, kan je beter de Windows 10 Technical Preview niet installeren. Met het registreren van toetsaanslagen heeft Microsoft als doel om de functies van automatisch aanvullen en spellingscontrole te verbeteren. Naast het registeren van toetsaanslagen kan Microsoft ook spraakinvoer registreren, bijvoorbeeld als de gebruiker een spraakcommando ingeeft via de microfoon. Ook persoonlijke gegevens zoals naam, e-mailadres, interesses, gebruikte apparaten en gevoerde telefoongesprekken worden verzamelt. Het registreren van de toetsaanslagen en andere informatie ligt gevoelig.

In de privacy policy van de Windows 10 Technical Preview staat de volgende passage:

Gegevens die we verzamelen

Microsoft verzamelt veel verschillende soorten gegevens op verschillende manieren om doeltreffend te werken en u de beste producten, services en ervaringen te bieden. Mogelijk combineren we deze gegevens met informatie die aan uw gebruikers-id is gekoppeld, zoals informatie die is opgeslagen in uw Microsoft-account.

Wanneer u het Programma ophaalt, installeert en gebruikt, verzamelt Microsoft gegevens over u, uw apparaten, toepassingen en netwerken en over uw gebruik van deze apparaten, toepassingen en netwerken. De gegevens die we bijvoorbeeld verzamelen zijn: uw naam, e-mailadres, voorkeuren en interesses, uw browse-, zoek- en bestandsgeschiedenis, gegevens over telefoongesprekken en sms-berichten, apparaatconfiguratie- en sensorgegevens en uw gebruik van toepassingen. Als u bijvoorbeeld:

  • het Programma installeert, kunnen we gegevens verzamelen over uw apparaat en toepassingen en deze gegevens gebruiken voor doeleinden als het bepalen of verbeteren van compatibiliteit;

  • functies voor spraakinvoer gebruikt, zoals spraak naar tekst, kunnen we gegevens over spraak verzamelen en deze gegevens gebruiken voor doeleinden als het verbeteren van de verwerking van spraak;

  • een bestand opent, kunnen we gegevens verzamelen over het bestand, de toepassing waarmee u het bestand opent en hoelang dit duurt en deze gegevens gebruiken voor het verbeteren van prestaties, of

  • tekst invoert, kunnen we getypte tekens verzamelen en deze tekens gebruiken voor doeleinden als het verbeteren van functies voor automatisch aanvullen en spellingcontrole.

Hieronder een screenshot van de privacy policy:
Keylogger in testversie Windows 10

Dat is behoorlijk wat data die Microsoft over ons vergaard. Dit is iets waar je zeker van bewust moet zijn voordat je de Windows 10 Technical Preview installeert.

Wat kunt u zelf hier aan doen?
Als gebruiker van de Windows 10 Technical Preview heb je twee keuzes; Gebruik de Windows 10 Technical Preview en deel al je data met Microsoft of wacht tot Microsoft Windows 10 in 2015 heeft uitgebracht. Microsoft zal de tracking tools zeker niet uit de Windows 10 Technical Preview halen, vanwege een artikel dat bloggers hierover hebben geschreven. Microsoft heeft als doel om een besturingssysteem af te maken, wat ze direct goed willen doen.

Naast het gebruik van een keylogger, kan Microsoft dus ook gebruik maken van de microfoon. De microfoon kan voor de zekerheid worden uitgeschakeld, evenals de webcam. Dit kan met de volgende stappen:

  • Klik op Start.
  • Typ devmgmt.msc em klik op Enter.
  • Klap het menu uit bij audio inputs and outputs
  • Klik met de rechtermuisknop op de microfoon en klik op Disable.
  • KVouw het menu uit bij Imaging Devices.
  • Klik met de rechtermuisknop op de webcam en klik op Disable.

De microfoon en de webcam zijn nu in Windows 10 uitgeschakeld. De keylogger en afluisterrechten zijn alleen van toepassing in de testversie van Windows 10. De definitieve versie van Windows 10 bevat geen keylogger meer. Onthoud dus dat de testversie alleen is bedoeld om Windows 10 uit te proberen, niet voor alledaags gebruik.

https://i2.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2014/10/keylogger-in-Windows-10.png?fit=300%2C200&ssl=1https://i2.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2014/10/keylogger-in-Windows-10.png?resize=150%2C150&ssl=1Martien van DijkMicrosoftWindows 10Windows 10,Windows 10 Technical PreviewKeylogger in testversie Windows 10 De testversie van Windows 10 bevat een keylogger. In de privacy policy van Windows 10 Technical Preview wordt gewezen op de mogelijkheid om toetsaanslagen te registreren. Volgens Microsoft wordt deze keylogger alleen gebruikt voor het verzamelen van feedback.Als je niet wilt dat Microsoft je online...it's all about Microsoft