Het is een veel gestelde vraag: ‘Waarom gebruikt Microsoft Exchange store.exe zoveel werkgeheugen?’ Zo kreeg ik deze vraag afgelopen week ook. Zelfs als er niet veel wordt gewerkt in de mailboxen, gebruikt Microsoft Exchange veel werkgeheugen. ‘is dit een geheugen lek?’ De server wordt wekelijks opnieuw opgestart om het geheugen leeg te maken. We zullen proberen het één en ander uitleggen:

Laten we allereerst duidelijk zijn: Dat het proces store.exe veel geheugen gebruikt heeft niks te maken met een geheugen lek. Ook is het geen bug in Microsoft Exchange. Microsoft Exchange gebruikt zoveel werkgeheugen om de beste prestaties te kunnen halen. Wanneer een ander programma het geheugen nodig heeft wat de store.exe op dat moment gebruikt, wijst Microsoft Exchange dat desbetreffende programma het geheugen toe, en zo wordt het geheugen verdeeld.
Zo zal een programma nooit een ‘out of memory’ melding geven door het toedoen van Microsoft Exchange.

Geheugen gebruik van de store.exe

Het geheugen gebruik van de store.exe kan oplopen tot over 1.572.864 KB (1,5Gb), soms gebruikt de store.exe wel meer. Het hangt af van hoeveel werkgeheugen er in de server aanwezig is.
Microsoft Exchange maakt standaard gebruik van een bepaalde cache grootte. De onderstaande tabel, laat de standaard zien:

WerkgeheugenDatabase Cache grootteDatabase Cache grootte, meerdere Roles
2 GB512 MBNiet ondersteund
4 GB1 GBNiet ondersteund
8 GB3.6 GB2 GB
16 GB10.4 GB8 GB
32 GB24.4 GB20 GB
64 GB53.6 GB44 GB
128 GB111.2 GB92 GB

Het heeft daarom ook geen enkele nut om het werkgeheugen uit te gaan breiden, wanneer je constateert dat de store.exe veel werkgeheugen gebruikt. de cache grootte van Microsoft Exchange groeit gewoon met de grootte van de werkgeheugen mee.

Microsoft Exchange en SQL Server

Microsoft Exchange is niet het enige programma wat zich zo gedraagt. Microsoft SQL doet hetzelfde. Daarom is het ook niet aan te raden om Microsoft Exchange en Microsoft SQL op één dezelfde server te installeren, het zal dan een strijd worden tussen deze programma’s wie het meeste werkgeheugen mag gebruiken, dot doet de server performance geen goed.

Limiteer het geheugen gebruik

Wanneer u echt wilt dat Microsoft Exchange store.exe minder werkgeheugen gaat gebruiken, kunt u dit natuurlijk aanpassen. Om dit aan te kunnen passen, volg de volgende stappen:

  1. Open ADSI Edit, dit kan via Start >> Administrative Tools >> ADSI Edit.

How can I limit store.exe memory usage in Microsoft Exchange 2010 open ADSI Edit

  1. Klik met de rechtermuisknop op ADSI EDit, en klik in het sub menu op Connect to…

How can I limit store.exe memory usage in Microsoft Exchange 2010 ADSI Edit connect to

  1. In het volgende dialoog venster, kies voor Select know naming context en kies voor Configuration, en klik op OK.
  1. Navigeer nu naar de volgende locatie Services >> Microsoft Exchange >> Organisatie Naam >> Administrative Groups >> Servers >> Server Naam >> klik met de rechtermuisknop op InformationStore.

How can I limit store.exe memory usage in Microsoft Exchange 2010 ADSI Edit CN=InformationStore

  1. Nu kan de parameter msExchESEParamCacheSizeMax worden aangepast, naar de cache grootte die je wenst. Merk op dat Microsoft Exchange 2007 8 KB pages gebruikt en Microsoft Exchange 2010 32 KB.
  1. Herstart de Microsoft Information Store service om deze wijzigingen door te voeren.

Dus, Wanneer u bijvoorbeeld de database cache wil beperken tot 4 GB van een Microsoft Exchange 2010 server, stelt u de msExchESEParamCacheSizeMax in op 131072 (4 GB = 4.194.304 KB / 32 KB).
Wanneer u de database cache van een Microsoft Exchange 2007 server wil beperken tot 2 GB. dan zet u de msExchESEParamCacheSizeMax op 262144 (2 GB = 2.097.152 KB / 8 KB)

Wanneer deze waardes naar beneden worden aanpast, kan dit negatieve invloed hebben op de prestaties van de server. Dit kan ook negatieve invloed hebben op de performance van de MAPI-client waar de eindgebruiker mee werkt.

In kleinere organisaties is dit risico kleiner, omdat er dan relatief weinig mailboxen worden gebruikt. In dat geval heb je een grootte cache in Microsoft Exchange niet nodig en is het limiteren alleen maar winst.

Succes ermee!

https://i1.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2012/07/Configuratie-Exchange-2010.png?fit=300%2C200&ssl=1https://i1.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2012/07/Configuratie-Exchange-2010.png?resize=150%2C150&ssl=1Martien van DijkMicrosoft ExchangeMicrosoft Exchange,store.exeHet is een veel gestelde vraag: 'Waarom gebruikt Microsoft Exchange store.exe zoveel werkgeheugen?' Zo kreeg ik deze vraag afgelopen week ook. Zelfs als er niet veel wordt gewerkt in de mailboxen, gebruikt Microsoft Exchange veel werkgeheugen. 'is dit een geheugen lek?' De server wordt wekelijks opnieuw opgestart om het geheugen...it's all about Microsoft