Linux Bash Shell for Windows 10

Begin augustus bracht Microsoft de Anniversary Update(Versie 1607) uit voor Windows 10. Met deze update zijn er veel nieuwe functies toegevoegd aan Windows 10. Waaronder een interessante functie voor ontwikkelaars en IT-Professionals: een volledige Linux-gebaseerde Bash shell om scripts en/of commando’s uit te voeren. Deze functie is gedoopt tot de naam Windows Sybsystem for Linux(WSL).

Andersom is dit mogelijk met Wine. Wine laat Windwos software draaien op een Linux machine. Windows Subsystem for Linux laat Linux draaien op Windows. WSL maakt geen gebruik van een VM of Linux software die is gecompileerd voor Windows. WSL voert de ELF64 binaries uit in de Linux omgeving die draait op de Windows NT kernel. Een beperking is dat het alleen op een 64-bits versie draait van Windows 10.

Waarom Windows Subsystem for Linux?
In het beginsel is het bedoelt voor ontwikkelaars. Met WSL is het mogelijk om diverse bash commando’s te gebruiken binnen Windows, zoals: grep, sed, awk, etc. en andere Linux command-line tools zoals: vi, nmap, etc. Het is zelfs mogelijk om de Windows-partities in Linux te mounten om zo de Windows-bestanden te komen. Grappig feit is dat 15 jaar geleden, voormalig Microsoft-CEO Steve Ballmer Linux kwalificeerde als ‘een kanker’. Blijkbaar staat Microsoft nu veel opener voor Linux. Dit alles om de ontwikkelaars te paaien en ze over te krijgen naar het Windows-platform nu de krachtige tools van Linux ook beschikbaar zijn in Windows.

Geen PuTTY meer nodig
Het grote voordeel wat ik zelf hiervan vindt, is dat ik geen PuTTY meer nodig heb. Ik kan nu heel eenvoudig vanaf mijn Windows-computer mijn netwerkapparatuur via SSH benaderen en zo ook externe servers die op Ubuntu draaien. Dit kan met het commando:

ssh -l [gebruikersnaam] 192.168.1.1

Er wordt vervolgens gevraagd of je de zogenaamde ‘thumbprint’ vertrouwd daar moet het wachtwoord worden ingevoerd en je bent ingelogd.

Installeer Linux bash shell in Windows 10
WSL is optioneel, het moet apart geïnstalleerd worden binnen Windows 10. Zoals eerder genoemd moet je over een 64-bits versie van Windows 10 beschikken en moet minimaal Windows 10 Anniversary Update build 14393 of later zijn geïnstalleerd. Middels commando winver kan achterhaald worden van welke Windows 10 versie gebruik wordt gemaakt.

Standaard staat in Windows 10 de ‘modus voor ontwikkelaars’ uitgeschakeld, deze moet worden ingeschakeld om WSL te kunnen installeren.

Lunix bash shell voor windows 10 winver

1. Ga naar Instellingen –> Bijwerken en beveiliging –> Voor ontwikkelaars.
2. Klik het bolletje aan voor Modus voor onwikkelaars. Herstart vervolgens de computer.

lunix bash shell voor windows 10 voor ontwikkelaars

Vervolgens moet de feature ‘Windows Subsystem for Linux (Béta)’ worden geïnstalleerd.

3. Zoek vanuit het startmenu naar Programma’s en onderdelen of gebruik het commando appwiz.cpl.
4. Klik op Windows-onderdelen in-of uitschakelen.
5. Navigeer naar Windows Subsystem for Linux (Béta) en vink deze aan en klik vervolgens op OK.

Lunix Bash Shell for Windows 10 installation

Het is ook mogelijk om de software via de Powershell te installeren. Open Powershell met Administrator rechten.

Lunix Bash Shell for Windows 10 installation Powershell

Enable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName Microsoft-Windows-Subsystem-Linux

6. Herstart na de installatie de computer.

lunix-bash-shell-for-windows-10-installation-powershell-installation

Na de herstart, open de command-line en voer bash uit. Jouw interface is waarschijnlijk zwart/wit, die van mij is zwart/groen;)

bash

Vervolgens wordt Ubuntu op Windows geïnstalleerd. Er wordt meteen een “Bash on Ubuntu on Windows” icoontje aan het startmenu toegevoegd.

Windows 10 bash installation

Na de installatie moet er een de gebruikersnaam en wachtwoord worden opgeven voor de Ubuntu omgeving.

windows-10-linux-bash-installation

Nu is Ubuntu klaar voor gebruik. Met de commando lsb_release -a controleer je de Ubuntu versie. Je zult zien dat er een volledige versie van Ubuntu is geïnstalleerd boven op je Windows NT kernel.

lsb_release -a

Windows 10 Linux bash installation release check

Vanaf nu is het mogelijk om vanuit de command-line/Powershell met bash Ubuntu te openen. Na de installatie van Ubuntu worden de bestanden in C:\Users\%username%\AppData\Local\lxss\ geplaatst. Omdat deze map als systeembestand wordt aangemerkt is deze standaard verborgen. Microsoft adviseert om deze locatie niet vanuit Windows te benaderen in verband met chaching tussen Linux en Windows. Microsoft heeft hier een apart blokartikel over geschreven, zie: WSL File System Support.

https://i1.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2016/10/Linux-Bash-Shell-for-Windows-10.png?fit=300%2C200&ssl=1https://i1.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2016/10/Linux-Bash-Shell-for-Windows-10.png?resize=150%2C150&ssl=1Martien van DijkWindows 10Linux,Windows 10Linux Bash Shell for Windows 10 Begin augustus bracht Microsoft de Anniversary Update(Versie 1607) uit voor Windows 10. Met deze update zijn er veel nieuwe functies toegevoegd aan Windows 10. Waaronder een interessante functie voor ontwikkelaars en IT-Professionals: een volledige Linux-gebaseerde Bash shell om scripts en/of commando's uit te voeren....it's all about Microsoft