Waarom heeft Microsoft een groot deel van Nokia gekocht?

De twee bedrijven gingen al eerder een huwelijk aan en nu koopt Microsoft een groot deel van Nokia voor 7,7 miljard dollar(5,5 miljard euro). Dit maakte de softwaregigant Microsoft bekend. Het Finse bedrijf Nokia werd in 1865 opgericht als molen voor houtpulp. Het was een innovatief bedrijf en rond 1978 ontwikkelde Nokia de eerste digitale telefooncentrale, de DX 200, gebaseerd op de 8086-processor van Intel. In 2004 was Nokia wereldmarktleider op het gebied van mobiele telefoons. Nu bijna tien jaar later, staat het bedrijf Nokia aan de rand van de afgrond.
Nu de apparaten- en dienstafdeling eigendom van Microsoft wordt, is de kans groot dat de consument in de toekomst geen telefoons meer kunnen kopen met de naam ‘Nokia’ erop.

Steve Ballmer Windows Phone

Waarom heeft Microsoft Nokia gekocht? Steve Ballmer geeft Microsoft, voordat hij met pensioen gaat, toch nog even zijn afscheidscadeautje: hij koopt de mobiele activiteiten van Nokia. Door de koop van Nokia, lijkt Microsoft steeds meer grip te krijgen op haar producten en loopt zij in de voetsporen van Apple. Apple heeft immers ook een gesloten systeem: het besturingssysteem, de winkel met software en hardware zijn in één hand. Het grote onderscheid is dat Microsoft nog een flinke dosis zakelijke software aan toe voegt. Voor de aankoop van Nokia heeft Steve Ballmer drie redenen, zo legt hij uit aan Wall Street Journal. De samenwerking tussen Microsoft en Nokia liep niet zo vlot. Er zaten nog veel juridische en logistieke haken en ogen aan de samenwerking. Beide bedrijven moesten hun telefoonbusiness aanpassen aan hun afzonderlijke strategieën en businessmodel. ‘“Er was altijd iets dat in de weg stond, waardoor het moeilijk was te innoveren in de hardware en software. We deden het wel, maar we kunnen veel sneller schakelen.” aldus Steve Ballmer.
Een tweede reden voor de overname: Ballmer wil af van het twee merken stelsel. “Denk aan de Nokia Lumia Windows Phone 1020 en je snapt meteen dat we voortaan een veel helderdere boodschap voor de markt hebben.” De laatste keuze was het investeringsbeleid. Op dit gebied maakte Microsoft en Nokia verschillende keuzes. Nokia is al jarenlang op zijn retour en zit er zeker niet zo warmpjes bij als Microsoft. Microsoft bevindt momenteel op de derde plaats in de Smartphone wereld. “We hebben nog een flinke weg te gaan en we hebben nog heel veel plannen.” aldus Steve Ballmer.

Heeft u een mening over deze aankoop. Laat gerust een reactie achter.

https://i1.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2013/09/Microsoft-koopt-groot-gedeelte-van-Nokia.png?fit=300%2C200&ssl=1https://i1.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2013/09/Microsoft-koopt-groot-gedeelte-van-Nokia.png?resize=150%2C150&ssl=1Martien van DijkMicrosoftMicrosoft,NokiaWaarom heeft Microsoft een groot deel van Nokia gekocht? De twee bedrijven gingen al eerder een huwelijk aan en nu koopt Microsoft een groot deel van Nokia voor 7,7 miljard dollar(5,5 miljard euro). Dit maakte de softwaregigant Microsoft bekend. Het Finse bedrijf Nokia werd in 1865 opgericht als molen voor...it's all about Microsoft