Windows Small Business Server

Microsoft Small Business Server(Windows SBS) is een besturingssysteem ontwikkelt voor servers. Dit besturingssysteem is speciaal bedoelt voor organisaties met maximaal 75 gebruikers, tegen betaalbare prijzen. Zo kan elk midden- en kleinbedrijf relatief eenvoudig een professionele IT-infrastructuur opzetten. De server versie ondersteund onder andere: Active Directiry, bestandsdeling, back-up, gezamelijke agenda’s en e-mailfunctionaliteiten. Het laatste wordt verzorgt door Microsoft Exchange.

Op 22 oktober 1997 bracht Microsoft de eerste versie van de Windows SBS familie uit. Deze werd gedoopt tot BackOffice Small Business Server 4.0. Tussen 1997 en 2011 heeft Microsoft nog meer versies van de SBS uitgebracht, dit zijn er teveel om nu te behandelen. Op 13 december 2010 bracht Microsoft Windows Small Business Server 2011 op de markt. Volgens Microsoft is deze versie ook de laatste Windows SBS versie die Microsoft uitbrengt. We kunnen dus vaarwel zeggen tegen de succesvolle Windows SBS familie. De meeste IT-professionals zijn sceptisch over deze keuze van Microsoft. Zij zien deze stap als een bedreiging, en zullen deze keuze in eerste instantie ook niet begrijpen. Windows SBS is erg populair onder de systeembeheerders van het MKB.

Windows Home Server

Deze server versie is wat minder populair bij de gebruikers. Windows Home Server is ontworpen voor particulieren. Deze helpt je bij een back-up en organiseren en het toegankelijk maken van gegevens die op de server staan, in een thuisnetwerk. Deze server versie is vrij eenvoudig en ook betaalbaar voor de eenvoudige consument. Zo kan er met deze server versie ook uw thuisnetwerk worden gemonitord.

Windows Server 2012 Essentials

Windows Server 2012 Essentials zal de vervanger worden van de huidige Small Business Server editie en van de Windows Home Server. Microsoft Server 2012 Essentials bevat de volgende functies:

Besturingssysteem: Windows Server 2012 Essentials biedt de mogelijkheid om tijdens de installatie aan te geven wat er wel, en wat er niet geïnstalleerd dient te worden. Dit kennen we al vanaf de Windows SBS reeks. Zo biedt deze server versie alsnog de mogelijkheid om een ‘out-of-de-box’ product te genereren die past bij uw kleine zakelijke omgeving.

Data bescherming: Deze server versie heeft een nieuwe bescherming met betrekking tot de gegevens die op de server staan. Zo beschikt dit besturingssysteem over een nieuw backup systeem. Deze kan een volledige backup draaien van de server. Dit wordt mogelijk gemaakt door de nieuwe Online Backup Service van Microsoft. Met deze software worden alle bestanden en mappen in een cloud-gebaseerde opslag opgeslagen. Essentials beheert en configureert zo ook centraal de File-History van de Windows 8 clients. Deze functie houdt de vorige versies bij van bestanden. Zodra er dan een bestand gewist wordt, kan het bestand weer eenvoudig worden teruggezet.

Overal toegang: de functie Remote Web Access biedt een gestroomlijnde touch-vriendelijke ervaring, om bestanden en applicaties te benaderen vanaf het internet. Dit kan met behulp van bijna elk apparaat. Of je nou de tablet, smartphone of Computer bij de hand hebt, je kan bij je bestanden en applicaties die op de server staan.
Tevens biedt Windows Server 2012 Essentials een bijgewerkte Windows Phone app en Metro app voor de Windows 8-clients, zodat gebruikers direct verbinding kunnen maken naar de server om zo hun gegevens te benaderen. Ook kunnen bestanden automatisch in een cache worden geplaatst om zo offline toegang te verschaffen tot  mappen, bestanden en andere gegevens die op de server staan. Deze bestanden worden dan weer gesynchroniseerd met de server zodra er een verbinding is met de server.
Ook het beheer van de Virtual Private Networking(VPN) verbindingen is vereenvoudigt. Zo kan er makkelijk via een wizard rechten worden verleend aan een gebruiker om een VPN verbinding te kunnen maken.

Health Monitoring: Windows Server 2012 Essentials bewaakt haar eigen status en de status van de clients met Windows 7, Windows 8 en MAC OS X versie 10.5 en hoger. Deze software geeft zelf waarschuwing wanneer een systeem zich in kritieke toestand bevindt. Of hij geeft een waarschuwing af over de back-ups bij de server opslag, wanneer er te weinig schijfruimte vrij is op de server.

Flexibiliteit: Windows Server 2012 geeft de gebruikers de flexibiliteit om te kiezen welke diensten en applicaties er draaien op de server, en welke er draaien in de cloud. Zo wordt de server gebruikt waar zij voor nodig is, en wordt software die niet gebruikt gaat worden, ook niet geïnstalleerd, enzo zijn onnodige draaiende processen dus verleden tijd. Zo was voorheen bij de Windows SBS servers, Microsoft Exchange, opgenomen als standaard geïnstalleerde software.  Hier betaal je als gebruiker wel voor, maar het is zonde van je geld als je als bedrijf gebruik gaat maken van Hosted Exchange. Zo ben je veel flexibeler qua keuzes, zo kan de server optimaal ingesteld worden voor uw werkomgeving die van toepassing is. Hier kleeft wel een nadeel aan. Nu moet Microsoft Exchange los worden aangeschaft. Of dit op termijn financieel voordeel oplevert, ben ik tot nu toe nog een beetje sceptisch over. Vooral met de kennis in het achterhooft dat Windows Server 2012 Essentials maximaal 25 gebruikers ondersteund.

Met deze keuze wil Microsoft de Microsoft-gebruikers naar de cloud brengen, dit heeft als voordeel dat je overal ter zou kunnen werken. Zo verandert je bedrijf in een mobiel kantoor. Of de consument zit te wachten op deze manier van werken is nog maar de vraag. Microsoft heeft wel alvast de eerste stap gezet om de zakelijke IT-infrastructuren in de toekomst drastisch te veranderen.

https://i1.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2013/07/Microsoft-stopt-met-Windows-SBS-en-WHS.png?fit=300%2C200&ssl=1https://i1.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2013/07/Microsoft-stopt-met-Windows-SBS-en-WHS.png?resize=150%2C150&ssl=1Martien van DijkWindows Server 2008/2011Windows Server 2012Microsoft,Windows Home Server,Windows Server 2012,Windows Small BusinessWindows Small Business Server Microsoft Small Business Server(Windows SBS) is een besturingssysteem ontwikkelt voor servers. Dit besturingssysteem is speciaal bedoelt voor organisaties met maximaal 75 gebruikers, tegen betaalbare prijzen. Zo kan elk midden- en kleinbedrijf relatief eenvoudig een professionele IT-infrastructuur opzetten. De server versie ondersteund onder andere: Active Directiry, bestandsdeling,...it's all about Microsoft