Wat is EUFI?

UEFI, letterlijk vertaald als Unified Extensible Firmware Interface, is de vervanger van de aloude BIOS. Net als de BIOS(Basic input/output System) wordt UEFI geïnstalleerd op het moment van productie, en is dit het eerste programma wat draait als het systeem wordt ingeschakeld. Dit nieuwe systeem controleert welke apparaten er aangesloten zijn op het systeem en start deze op. Omdat de UEFI programmeerbaar is, kan het origineel door de fabrikanten(OEM-ontwikkelaars) worden aangepast om zo drivers en andere programma’s toe te voegen aan het besturingssysteem, waardoor de UEFI gaat functioneren als een lichtgewicht besturingssysteem.

Microsoft Secure Boot

Systemen die aan de laatste UEFI-specificatie voldoen, versie 2.2 om precies te zijn, kunnen uitgerust worden met een zogenaamde secure boot. Microsoft secure boot is een nieuw onderdeel van Windows 8, wat gebaseerd is op de UEFI-specificatie. Deze functionaliteit voorkomt dat er tijdens het opstarten schadelijke software applicaties en “ongeoorloofde” rotzooi opstart tijdens het opstartproces.

Hartstikke goed initiatief van Microsoft, maar ook kleven hier natuurlijk nadelen aan. Het installeren van een ander besturingssysteem is meteen niet zo gemakkelijk meer. Aangezien het feit dat bijv. Linux gebaseerde systemen niet overweg kunnen met deze optie, zal je niet eens bij de installatie geraken, maar meteen tegen foutmeldingen aanlopen. Zelfs het zusje van Windows 8, Windows 7, heeft een broertje dood aan deze nieuwe functie. Windows 7 upgraden naar Windows 8 kan dus problemen gaan opleveren. De melding hieronder, is de meest voorkomende foutmelding bij het upgraden:

Non system disk error while upgrade to Windows-8

UEFI inschakelen in de BIOS

Standaard staat UEFI uitgeschakeld in de BIOS. Het hangt ervan af of de BIOS op uw moederbord de mogelijkheid biedt om UEFI in te schakelen, dit is te controleren op de website van uw moederbord-fabrikant. Het kan zijn dat uw moederbord niet de mogelijkheid geeft om UEFI in te schakelen, terwijl het volgens de fabrikant wel mogelijk is. Zorg dan dat de BIOS is voorzien van de laatste update, in de meeste gevallen lost dit het probleem op. Let er wel op dat na het inschakelen van UEFI het besturingssysteem opnieuw geïnstalleerd dient te worden.

Inschakelen van UEFI met Thoshiba

F2 toets methode

1. Schakel de computer in.
2. Wanneer u een uitnodiging ziet om via de F2 toets de setup te starten, klik op de F2 toets.
3. De Setup (BIOS) wordt zichtbaar.

F12 toets methode

1. Schakel de computer in.
2. Wanneer u een uitnodiging ziet om via de F2 toets de setup te starten, klik op de F2 toets.
3. De opstart opties worden zichtbaar, hier zal ook een optie aanwezig zijn op in de BIOS te geraken.
4. Gebruik uw pijltjes om te scrollen naar .
5. De Setup (BIOS) verschijnt op het beeld.

UEFI inschakelen op een voorgeïnstalleerde Windows 8 installatie
MeldingHet volgende heeft alleen betrekking op een voorgeïnstalleerde Windows 8 installatie, de optie die we u nu laten zien is niet van toepassing op een Windows 8 installatie die geïnstalleerd is via een upgrade van Windows 7.
Melding: Op en voorgeïnstalleerde Windows 8 is de BIOS al vervangen door UEFI.

1. Wanneer u in Windows 8 in het Start Scherm ait, typ ‘BIOS’ of ‘UEFI’.
2. Onder de ‘Instellingen’ kies ‘Geavanceerde opstartinstellingen’.

Enable UEFI in Windows 8

3. Onder de optie ‘Algemeen’, scroll helemaal naar beneden.
4. Onder ‘geavanceerde opstartopties’ klik op de ‘Opnieuw opstarten’ knop.

Enable UEFI in Microsoft Windows 8

5. Wanneer Windows is opgestart, en de ‘Kies een optie’ scherm wordt weergegeven, kies voor ‘Probleem oplossing’

Enable UEFI on a preinstalled Windows-8

6. In het menu ‘Probleemoplossing’ selecteer ‘Geavanceerde opties’.

Enable UEFI with Windows 8

7. In de geavanceerde opties menu selecteer ‘UEFI Firmware instellingen’.

UEFI Firmware Setting Windows 8

8. Klik op ‘Opnieuw opstarten’ knop om uw systeem opnieuw op te starten. De computer zal dan opnieuw opstarten en het configuratiescherm voor UEFI inladen.

Microsoft secure boot and UEFI settings

9. Na het opstarten van uw systeem wordt het UEFI scherm weergegeven.

Melding: momenteel zijn wij de optie UEFI inschakelen op systemen van verschillende fabrikanten aan het onderzoeken, dit artikel zal nog worden geupdate. Volg ons op Twitter om op de hoogte te blijven.

https://i2.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2013/02/Windows-8-Secure-Boot.png?fit=300%2C200&ssl=1https://i2.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2013/02/Windows-8-Secure-Boot.png?resize=150%2C150&ssl=1Martien van DijkMicrosoftWindows 8Secure Boot,Windows 8Wat is EUFI? UEFI, letterlijk vertaald als Unified Extensible Firmware Interface, is de vervanger van de aloude BIOS. Net als de BIOS(Basic input/output System) wordt UEFI geïnstalleerd op het moment van productie, en is dit het eerste programma wat draait als het systeem wordt ingeschakeld. Dit nieuwe systeem controleert...it's all about Microsoft