Microsoft stopt ondersteuning Windows XP

UPDATE 17-11-2014 Windows XP loskoppelen van het internet.
Windows XP wordt niet meer onersteundEindelijk is het zover; Windows XP gaat met pensioen. Na 13 jaar trouwe dienst, stopt Microsoft met de ondersteuning van dit besturingssysteem. Dit betekent dat beveiligingsproblemen niet meer worden opgelost. Naast het stoppen met Windows stopt Microsoft ook met het ondersteuning van Microsoft Exchange 2003 en Microsoft Office 2003. In oktober 2013 gaf Microsoft aan te stoppen met de ondersteuning van Windows XP en de daaraan verwante producten.

Windows XP is na vandaag te vergelijken met een gat in het dak. Het gat in het dak van Windows, is een gat in de beveiliging die niet wordt gerepareerd. Het uitleveren van beveiligingsupdates is namelijk gestopt en dit wordt niet gecompenseerd. Natuurlijk kan je er een teiltje onderzetten(antivirussoftware) maar daar wordt het gat niet mee gedicht. Vanaf vandaag is een Windows XP computer in je  netwerk een beveiligingsrisico. Controleer hier of u nog gebruik maakt van Windows XP.

Zes procent van de computers draait nog onder Windows XP
Van alle internetgebruikers gebruikt ongeveer 13 procent nog Windows XP. In Nederland werken naar schatting een miljoen gebruikers nog met Windows XP. Dat blijkt uit cijfers van Microsoft. Microsoft ziet wel een duidelijke daling van het aantal Windows XP gebruikers. Als we kijken naar WindowsTechBlog.nl, dan zien we in maart 4,3 minder bezoekers die werken met Windows XP, dan in de maand februari.
Voor de meeste bedrijven wordt het jaar 2014 een jaar van investeren in de automatisering. Microsoft heeft sinds vandaag ook de ondersteuning op Microsoft Exchange 2003 en Office 2003 stop gezet.

Rijksoverheid en Windows XP
Naar schatting gebruikt de rijksoverheid 34.000 tot 40.000 computers die nog draaien onder Windows XP. De rijksoverheid heeft een contract afgesloten met Microsoft voor maatwerkondersteuning. Door deze overeenkomst krijgt de overheid tot zeker begin 2015 costumondersteuning op Windows XP. Minister Blok van rijksdienst wil niet zeggen hoeveel het rijk moet betalen voor het contract met Microsoft. “Dat is onderdeel van de contractonderhandelingen en daar praat je niet over. Maar ook voor nieuwe programmatuur hadden we moeten betalen.” Naar verwachting zijn het meerdere miljoenen euro’s.

UPDATE 17-11-2014: Windows XP loskoppelen van het internet
Er zijn Windows XP gebruikers die nog gebruik maken van software welke niet ondersteunt wordt door de nieuwere besturingssystemen, zoals Windows 7 en Windows 8. In de meeste gevallen gaat het dan over verouderde MS-DOS programma’s. Als er nog gebruik wordt gemaakt van Windows XP in een zakelijk netwerk, wil je deze Windows XP afsluiten van het internet maar toch nog de printers in het netwerk kunnen benaderen.

Met de volgende stappen wordt Windows XP losgekoppeld van het internet en kan lokaal nog wel de printers en/of servers worden benadert:

  • Open de Command Prompt.
  • Voer de volgende commando in:
  • route delete 0.0.0.0 mask 0.0.0.0 
  • Klik op Enter.
  • Internet afsluiten Windows XP

Nu kan met deze Windows XP computer lokaal nog gewerkt worden, maar kan het internet niet meer worden benadert.

https://i1.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2014/04/Ondersteuning-Windows-XP.png?fit=300%2C200&ssl=1https://i1.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2014/04/Ondersteuning-Windows-XP.png?resize=150%2C150&ssl=1Martien van DijkMicrosoftWindows XPMicrosoft stopt ondersteuning Windows XPEindelijk is het zover; Windows XP gaat met pensioen. Na 13 jaar trouwe dienst, stopt Microsoft met de ondersteuning van dit besturingssysteem. Dit betekent dat beveiligingsproblemen niet meer worden opgelost. Naast het stoppen met Windows stopt Microsoft ook met het ondersteuning van Microsoft Exchange 2003...it's all about Microsoft