Server 2012:  Cannot find the Health Monitoring add-in. Please verify and make sure that the add-in is correctly installed.

Onlangs constateerde ik bij een Windows Server 2012 R2 Essentials een kritieke foutmelding bij de Health Monitoring in de Essentials Dashboard. Rechts bovenin, in het Dashboard, is er een een rode kruis zichtbaar. Foutmeldingen zijn er om opgelost te worden, dus ik klik op de rode kruis om te zien waar de foutmeling gezocht moet worden.

server 2012 essentiuals dashboard critical error

Vervolgens kreeg ik direct een tweede rode kruis in beeld. Dit keer met de concrete foutmelding: Cannot find the Health Monitoring add-in. Please verify and make sure that the add-in is correctly installed.

Cannot find the health monitoring add-in

In het verleden ben ik op deze server al paar keer in de Health Monitoring geweest om diverse waarschuwingen en foutmeldingen op te lossen; dus ik was ervan verzekerd dat deze werkend geïnstalleerd moest zijn. Vervolgens heb ik de onderstaande stappen genomen om te troubleshooten waar het probleem gezocht moest worden.

Stap 1

Eerst gecontroleerd wat de status is van de Windows Server Essentials Health Service. Dit gedaan vanuit de Powershell met de volgende commando:

Get-service *health* | fl displayname, status

Powershell check service

Uit het resultaat blijkt duidelijk dat de betreffende service gestart is. Het herstarten van deze service bood helaas geen soelaas; het probleem bleef bestaan. Op naar stap 2.

Stap 2

We hadden de laatste tijd wat meer problemen met een aantal Windows Updates, die ik vervolgens heb verwijdert. De kans is dus aanwezig dat er een aantal systeembestanden zijn beschadigd geraakt die dit probleem kunnen veroorzaken. Om dit uit te sluiten heb ik een integriteitscontrole uitgevoerd vanuit de Command Line met de commando:

sfc /scannow

Cannot find tje health monitoring add-in sfc scannow

Zoals uit het resultaat blijkt, zijn er geen integriteitsproblemen aangetroffen in de systeembestanden. Hiermee heb ik me verzekerd dat de onderliggende laag, Windows, niet het probleem is. De laag daaronder is het NTFS-bestandssysteem. Omdat Windows geen problemen constateert ga ik er in dit stadium vanuit dat het NTFS-bestandssysteem niet is beschadigd. Om jezelf daarvan te verzekeren zou nog een chkdsk /r /f uit kunnen voeren. Omdat ik dit probleem constateer in een productie-omgeving, waar momenteel op gewerkt wordt, kan ik deze controle niet uitvoeren. Dit brengt met naar stap 3.

Stap 3

Ik heb eerst gecontroleerd of de Windows-service waar de Health monitoring van afhankelijk is gestart is en of er geen problemen zijn in het Windows-besturingssysteem. Nu concentreer ik me bij de volgende stap op het Dashboard zelf. De foutmelding geeft aan dat de Health Monitoring een ‘add-in’ is. Een ‘add-in’ of ‘invoegtoepassing’ kan ook uitgeschakeld zijn. Dit kan ik het beste controleren door het Dashboard in safe-mode te starten.

Het Dashboard in safe-mode starten kan vanuit het Start-Menu.

Server 2012 Dashboard safe-mode

Na het starten van het Dashboard in safe-mode wordt als eerste een dialoogvenster geopend, waarin alle invoegtoepassingen worden getoond met de status of ze in- of uitgeschakeld zijn. Hier is ook meteen mijn probleem zichtbaar. De Health Monitoring invoegtoepassing staat uitgeschakeld!

server 2012 essentials dashboard safe-mode add-in

Het aanklikken van deze invoegtoepassing en het vervolgens inschakelen van deze invoegtoepassing is de oplossing voor dit probleem. Op een nog onverklaarbare reden heeft de Dashboard deze invoegtoepassing uitgeschakeld. Zo simpel kan een oplossing soms zijn. 🙂

 

 

https://i0.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2018/04/Server-2012-Dashboard-safe-mode.png?fit=367%2C364&ssl=1https://i0.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2018/04/Server-2012-Dashboard-safe-mode.png?resize=150%2C150&ssl=1Martien van DijkWindows Server 2012Windows Server 2012,Windows Server 2012 R2,Windows Server 2012 R2 EssentialsServer 2012:  Cannot find the Health Monitoring add-in. Please verify and make sure that the add-in is correctly installed. Onlangs constateerde ik bij een Windows Server 2012 R2 Essentials een kritieke foutmelding bij de Health Monitoring in de Essentials Dashboard. Rechts bovenin, in het Dashboard, is er een een rode...it's all about Microsoft