GPO disable Command Prompt
Register disable Command Prompt

De Command Prompt is een ingebouwde tool die in alle, op Windows NT gebaseerde, besturingssystemen aanwezig is. Via de Group Policy is het mogelijk om de Command Prompt uit te schakelen, zodat gebruikers of gebruikersgroepen geen toegang meer hebben tot deze tool. We laten in dit artikel twee mogelijkheden zien om de Command Prompt uit te schakelen. Deze mogelijkheden zijn het uitschakelen via de GPO en het uitschakelen via een register wijziging.

Command Prompt uitschakelen via GPO

 1. Open de Group Policy op de server of lokaal (lokaal = gpedit.msc).

Server 2016 GPO disable Command Prompt

 1. Open de betreffende policy en navigeer naar User Configuration\Policies\Administrative Templates\System.
 2. Klik op Prevent Access to the Command Prompt en kies voor Enabled.

Prevent access to the command prompt Server 2016

Disable Command Prompt for script processing also?

Wat betekent de optie Disable Command Prompt for script processing also? Als deze optie op Yes wordt ingesteld worden ook de .cmd/bat-bestanden geblokkeerd en andere scripting-tools die gebruik maken van de Command Prompt, denk hierbij ook aan loginscripts. Bij No wordt alleen het openen van de Command Prompt geblokkeerd, maar kan de gebruiker nog wel .cmd/bat-bestanden uitvoeren.

Command Prompt uitschakelen via Register

Maak eerst een backup van het register, voordat je hier wijzigingen in gaat aanbrengen.

Er is naast de GPO nog een mogelijkheid om de Command Prompt uit te schakelen; via een registerwijziging. Dit kan door het volgen van de onderstaande stappen:

 1. Open het register op het werkstation.

Disable Command Promp register Server 2016

 1. Navigeer naar de sleutel: HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies\Microsoft\Windows\System

Als deze sleutel niet bestaat, moet deze sleutel worden aangemaakt.

 1. Maak een nieuwe DWORD-waarde aan en geeft deze de naam DisableCMD. Vervolgens kunnen de onderstaande waardes worden ingevoerd:
  0 = Standaard;
  1 = Command Prompt uitschakelen;
  2 = Command Prompt uitschakelen en scripting uitschakelen.

Windows 10 Disable Command Prompt Register

Na het uitschakelen van de Command Prompt via het register of GPO, wordt de onderstaande melding zichtbaar bij het openen van de Command Prompt:

Windows 10 Command Prompt uitschakelen

Heb je wat aan dit artikel gehad of heb je nog vragen, laat gerust een reactie achter.

https://i1.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2017/02/Windows-Server-2016-Disable-Command-Prompt-GPO.png?fit=300%2C200&ssl=1https://i1.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2017/02/Windows-Server-2016-Disable-Command-Prompt-GPO.png?resize=150%2C150&ssl=1Martien van DijkWindows Server 2016Group Policy,Windows Server 2012 R2,Windows Server 2016GPO disable Command Prompt Register disable Command Prompt De Command Prompt is een ingebouwde tool die in alle, op Windows NT gebaseerde, besturingssystemen aanwezig is. Via de Group Policy is het mogelijk om de Command Prompt uit te schakelen, zodat gebruikers of gebruikersgroepen geen toegang meer hebben tot deze tool. We...it's all about Microsoft