Statisch IP adres instellen Windows Server 2008

Wanneer een server deel uitmaakt van een netwerk, vervult deze server een functionaliteit binnen het netwerk. De werkstations in het netwerk benaderen de server per IP adres of op hostname. Wanneer een server op IP-adres wordt benaderd, is het belangrijk dat dit IP-adres statisch blijft, en niet dynamisch is. Het woord ‘dynamisch’ zegt het al; het ip-adres verandert constant. Wanneer het IP-adres van een server veranderd, kunnen de werkstations en andere apparaten in het netwerk kunnen de server dan niet meer benaderen. Wanneer de server de functionaliteit van Domain Controller en/of mailserver vervult, is dit niet wenselijk. Dit is ook de reden waarom het mogelijk is om een statisch ip-adres in te stellen.

Statisch IP-adres instellen

Open de ‘Control Panel, dit kan op de volgende manier: Klik op Start in de taakbalk en keis voor Control Panel.

Setting Static IP on Windows Server 2008 open Control Panel

Het venster Control Panel opent zich, kies in dit venster voor Network and Internet.

Setting Static IP on Windows Server 2008 open Network and Internet

Kies in dit venster voor Network and Sharing Center.

Setting Static IP on Windows Server 2008 open Network and Sharing Center

Kies nu links boven in het scherm voor Change Adapter Settings.

Setting Static IP on Windows Server 2008 open Change Adapter Settings

In het volgende venster kiest u de desbetreffende netwerkkaart adapter, klik met de rechtermuisknop op de adapter en kies in het submenu voor Properties.

Setting Static IP on Windows Server 2008 open properties network adapter

Nu opent zich een dialoogvenster, kies hier voor Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4). dubbelklik hierop.

Setting Static IP on Windows Server 2008 open Internet Protocol Version 4 TCPIP

Nu opent het venster waar alles ingesteld kan worden. Even een overzicht wat er zoal ingesteld kan worden, en wat de functie daarvan is.

OnderdeelFunctionaliteit
IP addressHier kan het IPadres ingesteld worden.
SubnetmaskDit wordt gebruikt om scheiding, oftwel subnet aan te brengen in de ip-adressering
Default GatewayEen apparaat dat toegang geeft tot een ander netwerk, bijv: Internet. In de meeste gevallen is het modem/router de Default Gateway
Preferred DNS ServerDit is de eerste DNS Server in een netwerk. Meestal de Domain Controller of Modem
Alternate DNS ServerHier kunt u de alternatieve DNS server aangeven. Wanneer de Preferred DNS Server niet te benaderen is, is het mogelijk om hier een alternatieve DNS aan te geven. Dit kan het modem zijn, die toegang geeft tot het internet.

Hieronder ziet u een voorbeeld van wat er ingevoerd kan worden. Vul de juiste IP gegevens in, en klik op OK.

Setting Static IP on Windows Server 2008 set IP address

Nadat er een statisch ip adres aan de server is toegewezen, is het mogelijk om te controlleren of ook alles is doorgevoerd. Dat is op de volgende manier mogelijk. Klik op Start, en voer in het tekst venster ‘cmd’ in, en klik op Enter. Het venster ‘Command Line’ opent zich. Gebruik de volgende commando op de IP configuratie gegevens op te halen:

ipconfig /all

Setting Static IP on Windows Server 2008 what is my ip address

De ingevulde IP gegevens worden in een tabel weergegeven. Op deze manier is het mogelijk om een statisch IP-adres in te stellen een Windows Server 2008, op een Windows Server 2011 kunt u gewoon dezelfde stappen volgen die in dit artikel zijn beschreven.

Mocht u nog tegen problemen aanlopen en/of vragen hebben. kunt u dat in een reactie neerzetten.

https://i2.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2013/07/Verschillende-edities-van-Windows-Server-20081.png?fit=300%2C200&ssl=1https://i2.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2013/07/Verschillende-edities-van-Windows-Server-20081.png?resize=150%2C150&ssl=1Martien van DijkWindows Server 2008/2011statisch ip,TCP/IP,Windows Server 2008,Windows Server 2011Statisch IP adres instellen Windows Server 2008 Wanneer een server deel uitmaakt van een netwerk, vervult deze server een functionaliteit binnen het netwerk. De werkstations in het netwerk benaderen de server per IP adres of op hostname. Wanneer een server op IP-adres wordt benaderd, is het belangrijk dat dit IP-adres...it's all about Microsoft