Verschillende edities van Windows Server 2012 R2

Ik kreeg de laatste tijd wat vragen over de verschillen tussen de edities van Windows Server 2012 R2. In dit artikel probeer ik meer uit te leggen over de verschillende edities van Windows Server 2012 R2.

De besturingssystemen van Microsoft worden altijd uitgebracht in verschillende versies. Alvorens het uitrollen van een server installatie, is het belangrijk om het besturingssysteem te kiezen dat voldoet aan de eisen van het netwerk. De keuze is afhankelijk van verschillende factoren:

 • De Roles die geïnstalleerd moeten worden op de server.
 • De virtualisatie strategie die wordt gebruikt.
 • De  licentie strategie die wordt gebruikt.

Vergeleken met Windows Server 2008, heeft Microsoft de keuze tussen besturingssystemen bij Windows Server 2012 R2 vereenvoudigd, door het aantal versies te reduceren naar vier versies. Net zoals Windows Server 2008 R2 vereist Windows Server 2012 R2 een 64-bits processor. De 32-bits versies en Itanium processors worden niet ondersteund. Windows Server 2012 R2 is in de volgende versies beschikbaar:

  • Windows Server 2012 R2 Datacenter

De Datacenter editie is ontworpen voor grote en krachtige servers met maximaal 64 logische processors en bevat functies voor maximale fouttolerantie, zoals hot-add processor ondersteuning. Hot-add processors geven de mogelijkheid om live CPU’s toe te voegen aan het systeem. Deze editie is de enige die beschikbaar is via het Microsoft Volume-Licensing programma en wordt geleverd met een server met een OEM-licentie.

  • Windows Server 2012 R2 Standard

De Standard editie bevat alle functies van Windows Server 2012 R2 en verschilt van de Datacenter editie alleen in de hoeveelheid virtuele machines(VM) die gebruikt mogen worden met de licentie. Met deze versie is het mogelijk om maximaal 2 VM’s te draaien, bij de Datacenter versie is het draaien van aantal VM’s ongelimiteerd.

  • Windows Server 2012 R2 Essentials

De Essentials versie bevat bijna alle functies van Datacenter en de Standard edities. Essentials heeft alleen geen Server Core, Hyper-V en Active Directory Federation Services. De Essentials versie is gelimiteerd tot één fysieke of virtuele installatie en tot maximaal 35 gebruikers.

  • Windows Server 2012 R2 Foundation

De Foundation editie is een verkleinde versie van het besturingssysteem. Het is bedoeld voor kleine bedrijven en bevat alleen de basisfuncties, zoals File en Print Services en kan als Applicatieserver fungeren. De Foundation wordt alleen voorgeïnstalleerd met de hardware geleverd, bevat geen virtualisatie mogelijkheden en ondersteunt tot maximaal 15 gebruikers.

Out of the box denken
Windows Server 2012 R2 bevat voorgedefinieerde combinatie van Roles en Features, waarmee verschillende serverfuncties kunnen worden geïmplementeerd. Na installatie van Windows Server 2012 R2, is het mogelijk om via de Server Manager of Powershell één of meerdere Roles en Features worden geïnstalleerd.

Voor de keuze van het besturingssysteem is het van belang te weten welke functie(s) de server moet gaan vervullen. Vroeger was het relatief simpel om de juiste versie van besturingssysteem te kiezen. Tijdens de voorbereiding moest gekozen worden welke server welke functie kreeg in het netwerk. Na deze keuze was er nagenoeg geen ruimte meer voor grote veranderingen, omdat de serverfuncties statisch waren en er niet veel ruimte was voor verandering.

Met de focus op virtualisatie in Windows Server 2012 R2, worden de mogelijkheden uitgebreider. Niet alleen tijdens de eerste installatie moet goed gekeken worden welke Roles op dat moment nodig zijn, maar ook voor de toekomst. Server virtualisatie verhoogd de schaalbaarheid van het netwerk en geeft de mogelijkheid de structuur van het netwerk eenvoudig aan te passen aan de wensen van de organisatie.

Server virtualisatie
De Windows Server 2012 R2 Datacenter editie en de Standard editie ondersteunen allebei Hyper-V, maar het varieert per versie hoeveel VM’s zijn toegestaan door de licentie. Een systeem met een installatie van Windows Server 2012 R2 wordt geclassificeerd als een physical operating system environment(POSE) of als virtual operating system environment(VOSE). Bij de aankoop van een Windows Server 2012 R2 licentie, kan er een POSE installatie worden uitgevoerd van het besturingssysteem, na de installatie van Hyper-V kunnen VM’s worden aangemaakt en kan er een VOSE installatie worden uitgevoerd. De hoeveelheid VOSE installaties per licentie hangt af de aangeschafte editie. Hieronder een klein overzichtje:

EditiePOSE instancesVOSE instances
Datacenter1Ongelimiteerd
Standard12
Essentials1 (POSE of VOSE)1 (POSE of VOSE)
Foundation 11

Server licenties
Microsoft biedt verschillende licentievormen aan voor de aanschaf van Windows Server 2012 R2. Merk op dat bij een al afgesloten Licensing Agreement met Microsoft verschillende server-edities al beschikbaar zijn en is extra aanschaf niet nodig. Onderzoek goed welke opties er zijn bij een dergelijke overeenkomst, alvorens je een licentie aanschaft. De tabel hieronder geeft een overzichtwelke licentievormen er zijn van Windows Server 2012 R2 en hoe deze te verkrijgen zijn:

EditieRetailVolume LicensingOEM
DatacenterNeeJaJa
StandardJaJaJa
EssentialsJaJaJa
Foundation NeeNeeJa

Windows Server 2012 R2 systeemeisen
Voor een stabiele installatie van Windows Server 2012 R2, moet de hardware minimaal voldoen aan de volgende eisen:

OnderdeelVereist
Processor• Minimaal: 1.4 GHz (x64 processor)
• Advies: 2 GHz of sneller
Werkgeheugen• Minimaal: 512 MB RAM
• Advies: 2 GB RAM of meer
• Maximaal: 4 TB (Standaard en Datacenter), 32 GB (Foundation), 64 GB (Essentials)
Schijfruimte• Minimaal: 32 GB vrije schijfruimte (Absolute minimum!)
• Advies: 120 GB of meer (Domain Controller)
Internet• Internet toegang aangeraden
Beeldscherm• VGA (1024 x 768) of hogere resolutie
• Toetsenbord
• Muis

Windows Server CALs

In Windows Server 2012 en Windows Server 2012 R2 worden gebruikers- en apparaat CALs niet meer als onderdeel van de Windows Server-software meegeleverd en moeten apart worden aangeschaft. De CALs kunnen worden aangeschaft in pakketten van 1 of 5 CALs.

ProductCALs vereist
Windows Server 2012 Standard R2Ja
Windows Server 2012 Datacenter R2Ja
Windows Server 2012 Foundation R2Nee
Windows Server 2012 Essentials R2Nee
Windows Server 2012 StandardJa
Windows Server DatacenterJa
Windows Server 2012 FoundationNee
Windows Server EssentialsNee

Heb je wat aan dit artikel gehad of heb je nog vragen, laat gerust een reactie achter!

https://i1.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2014/07/Verschillende-edities-van-Windows-Server-2012-R2.png?fit=300%2C200&ssl=1https://i1.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2014/07/Verschillende-edities-van-Windows-Server-2012-R2.png?resize=150%2C150&ssl=1Martien van DijkWindows Server 2012Windows Server 2012 R2Verschillende edities van Windows Server 2012 R2 Ik kreeg de laatste tijd wat vragen over de verschillen tussen de edities van Windows Server 2012 R2. In dit artikel probeer ik meer uit te leggen over de verschillende edities van Windows Server 2012 R2.De besturingssystemen van Microsoft worden altijd uitgebracht in...it's all about Microsoft