Verwijderen .NET Framework 4.5 Server 2012 verwijdert UI en andere features

Removing .NET Framework 4.5/4.5.1 removes Windows 2012/2012R2 UI and other features

In plaats van Framework 3.5 installatie verwijderde ik per ongeluk .NET Framework 4.5 van mijn Windows Server 2012 R2 server. Het verwijderen van .NET Framework 4.5 heeft verregaande gevolgen. Na de herstart van de server, zag ik dat er iets fout was gegaan: Ik had alleen nog de Command Prompt, de GUI was verdwenen…

Windows Server 2012 maakt gebruik van .NET Framework 4.5 en Windows Server 2012 R2 maakt gebruik van .NET Framework 4.5.1. .NET Framework is een applicatieframework die een naadloze samenwerking verzorgt van applicaties die geschreven zijn in verschillende programmeertalen. Windows Explorer (Grafische Shell), Server Manager, Windows Powershell, IIS, ASP.NET, Hyper-V, etc. zijn allemaal afhankelijk van .NET Framework. Omdat meerdere elementen van het besturingssysteem afhankelijk zijn van .NET Framework, staat deze feature standaard in Windows Server 2012 geïnstalleerd.

Het is niet aanbevolen om .NET Framework te verwijderen!

Wanneer je in de Server Manager het vinkje in de checkbox bij .NET Framework 4.5 weghaalt, controleert Windows alle roles en features die afhankelijk zijn van .NET Framework 4.5. De roles en features die afhankelijk zijn van .NET Framework 4.5 worden in een overzicht weergegeven.

Remove .NET Framework Server 2012 R2

Het verwijderen van .NET Framework 4.5 heeft onder andere gevolgen voor:

  • .NET Framework features.
  • RSAT (Remote Administration Assessment Toolkit) waaronder Hyper-V Management Tools, en Hyper-V GUI.
  • User Interface(UI) en Infrastructuur, waaronder Graphical Management Tools en Infrastructure Server Graphical Shell (Full Shell and min Shell).
  • Powershell waaronder ook wordt verwijdert Powershell 4.0 en ISE.

De lijst van onderdelen kan afwijken, afhankelijk van welke roles en features zijn geïnstalleerd. Als je gebruik maakt van DISM.exe om .NET Framework wordt het overzicht van hierboven niet weergegeven. Of als je Powershell(Uninstall-WindowsFeature Net-Framework-45-Features) gebruikt voor het verwijderen krijg je ook geen overzicht te zien.

Wil je .NET Framework gaan verwijderen met de Remove-WindowsFeature cmdlet kan je met de switch -whatif gebruiken om een lijst zien welke onderdelen afhankelijk zijn van .NET Framework. De cmdlet wordt dan:

Remove-WindowsFeature Net-Framework-45-Features –WhatIf

Je krijgt als output een duidelijk overzicht op welke onderdelen het verwijderen invloed heeft(Deze onderdelen worden dan ook verwijdert!):

Verwijderen .NET Framework 4.5 server 2012 r2

De twee onderdelen die ik even wil belichten zijn:

  • [User Interfaces and Infrastructure] Server Graphical Shell
  • [User Interfaces and Infrastructure] User Interfaces and Infrastructure

Nu is het ook te verklaren waarom ik geen GUI meer heb. Door .NET Framework te verwijderen heb ik ook de GUI verwijdert ;-(. Als je ook in een dergelijke situatie terecht komt, kan je dit probleem oplossen door de volgende commando’s te draaien vanuit de Command Prompt:

DISM.exe /online /enable-feature /featurename:NetFx4 /all
DISM.exe /online /enable-feature /featurename:MicrosoftWindowsPowerShell /all

Deze commando’s her-installeren .NET 4.0 en de Powershell.

install framework server 2012 using dism

Verwijderen .NET Framework 4.5.1 server 2012

Nadat de twee installaties zijn uitgevoerd kunnen we de Graphical Shell (Windows Explorer) weer installeren met de volgende cmdlet in Powershell:

Install-WindowsFeature Server-Gui-Shell, Server-Gui-Mgmt-Infra

server 2012 install Graphical Shell

Nu de GUI weer is geïnstalleerd, moet je de server herstarten met de volgende cmdlet:

Restart-Computer
de Remove-WindowFeature en Uninstall-WindowsFeature hebben dezelfde uitkomst. De -whatiff switch laat alleen zien wat er gebeurt als de commando wordt uitgevoerd, deze switch doet de daadwerkelijke commando niet uitvoeren..

Als de server weer is opgestart kan je weer gebruik maken van de GUI en is de Windows Explorer ook weer te grbuiken.

Ik hoop dat je wat aan dit artikel hebt gehad, laat gerust een reactie achter!

https://i1.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2014/05/NET-Framework-Windows-Server-2012-R2.png?fit=300%2C200&ssl=1https://i1.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2014/05/NET-Framework-Windows-Server-2012-R2.png?resize=150%2C150&ssl=1Martien van DijkWindows Server 2012.NET Framework,Windows Server 2012Verwijderen .NET Framework 4.5 Server 2012 verwijdert UI en andere features Removing .NET Framework 4.5/4.5.1 removes Windows 2012/2012R2 UI and other features In plaats van Framework 3.5 installatie verwijderde ik per ongeluk .NET Framework 4.5 van mijn Windows Server 2012 R2 server. Het verwijderen van .NET Framework 4.5 heeft verregaande gevolgen....it's all about Microsoft