Configure virtual disks with Starwind

Korte instructies:
Een toelichting voordat u met dit artikel aan de slag gaat.

Download de software StarWind iSCSI SAN & NAS en installeer deze software op server02 en op server03.

1. Nadat de software is geïnstalleerd, open het StarWind configuratie bestand. Standaard pad: C:\Program Files\StarWind Software\StarWind\StarWind.cfg.
2. Zoek de string <!–<iScsiDiscoveryListInterfaces value=”1″/>–> en uncomment deze string.(Het moet daarna als volgt uitzien: <iScsiDiscoveryListInterfaces value=”1″/>).
3. Herstart de StarWind Service en volg deze stappen ook op de andere Node, in dit geval FileServer2.
4. Open de StarWind Management Console

5. In de tree aan de linkerkant dubbelklik op de server server02.future.local om verbinding te maken met deze server. (Als er om en gebruikersnaam en wachtwoord wordt gevraagd, voer “root” in als gebruikersnaam en “starwind” als wachtwoord).

6. Na het verbinding maken met de server, kunnen we devices en targets aanmaken op de server. Klik met de rechtermuisknop op Devices en klik in het submenu op Add Device.

7. De Add Device Wizard wordt nu zichtbaar. Klik op High Availability Device.

Windows Server 2012 R2 StarWind add Device

In het volgende dialoogvenster gaan we Node 2 toevoegen aan deze configuratie. Hier moet tenslotte de twee virtuele schijf op komen te staan voor de synchronisatie.

8. Klik op Add en voer “server03.future.local” in om de tweede server toe te voegen. Klik vervolgens op OK. En vervolgens op Next.

Windows Server 2012 R2 StarWind add partner node

Eerst moet in het volgende dialoogvenster de virtuele schijf op Node 1 worden aangemaakt. Vervolgens gaan we op Node 2 de virtuele schijf worden aangemaakt.

9. Voer bij Target Alias ‘node1’
10. Zet een vinkje bij Target Name en verander 127.0.0.1 in de naam van de server, in dit gevalserver02. De target naam wordt dan iqn.2008-08.com.starwindsoftware:server02-node1.
11. Selecteer bij Create HA device from the virtual schijf de locatie waar de virtuele disk moet worden aangemaakt.
12. Omdat we een nieuwe virtuele schijf gaan aanmaken, zet een vinkje bij Create new en geef deze virtuele schijf een grootte van 800GB.
13. Klik daarna op Next om verder te gaan.

Windows Server 2012 R2 StarWind add virtual disk

14. Geef de tweede server als Target Alias de naam ‘node2’.
15. Zet  wederom een vinkje bij Target Name en verander de naam naar:  iqn.2008-08.com.starwindsoftware:server03-node1.
16. Selecteer bij Create HA device from the virtual schijf de locatie waar de virtuele disk moet worden aangemaakt.
17. Zet een vinkje bij Create new, je ziet dat nu automatisch de grootte van 800GB wordt ingevoerd. De virtuele schijven moeten allebei dezelfde grootte hebben.

Klik vervolgens op Next.

Windows Server 2012 R2 StarWind add virtual disk node 2

15. Ik heb in de beide servers twee netwerkkaarten. Ik heb een netwerkkaart met een private netwerk(10.0.0.x)) en een netwerkkaart voor het publieke netwerk(192.168.18.x). Selecteer voor Sync and heartbeat de netwerkadapter voor het private netwerk. Voor de Heartbeat only selecteer de netwerkadapter die in het publieke netwerk zit. Omdat de synchronisatie van de virtuele schijven gedaan wordt op het private netwerk, ondervinden de gebruikers hier geen last van. Zij maken immers gebruik van de publieke netwerkadapter. Klik vervolgens op Next

Windows Server 2012 R2 StarWind configure synchronization and hearbeat channels

16. Specificeer in het volgende venster de parameters voor de cache methode. Dit is een belangrijke keuze. Bij het inschakelen van de cache worden schrijfbewerkingen tijdelijk opgeslagen in het RAM-geheugen. Wanneer de server onverwachts uitvalt kunnen gegevens verloren gaan. We hebben hier de mogelijkheid om 3 verschillende opties te gebruiken:

  • Write-back caching

Als je gebruik gaat maken van cache dan is het beste om deze caching methode te gebruiken. De schrijfsnelheid is hoger en de harde scijf latency minder ten opzichte van write-through caching.

  • write-through caching

Deze cache zorgt alleen voor een snellere leessnelheid. De data wordt eerst naar het geheugen weggeschreven en daarna naar de harde schijf.

  • No caching

Alles wordt direct naar de harde schijf weggeschreven.

Ik gebruik in dit net wek geen cache. Mijn servers zijn uitgevoerd met een enkele voeding en ik heb geen noodstroomvoorziening draaien. Ik kies voor de keuze No caching. Klik daarna op Next.

Windows Server 2012 R2 StarWind specify device cache

17. In het volgende venster moet de initialisatie methode worden gekozen. We hebben hier 3 verschillende opties:

  • Clear virtual disks

Alle opgeslagen data op de virtuele schijven worden gewist.

  • Do not synchronize virtuel disks

De Data op de virtuele schijven blijven ongewijzigd. De schijven worden alleen met elkaar gesynchroniseerd.

  • Synchronize virtual disks

Alle data wordt vanaf de eerst server gekopieerd naar de andere nodes.

In dit geval hebben we nieuwe virtuele schijven aangemaakt. De eerste en de laatste optie zijn dan irrelevant. Selecteer Do not synchronize virtual disks en klik op Next.

Windows Server 2012 R2 StarWind initialization method

18. Klik vervolgens op Finish.

Quorum disk configureren

Een quorum disk is alleen nodig in een cluster omgeving. Maak je geen gebruik van een cluster? Dan kan je doorgaan naar stap 2. Let wel op, in de vervolg artikelen gaan wij ervan uit dat je gebruik maakt van een cluster.

In dit net werk ga ik gebruik maken van een cluster. Hiervoor moet ik een quorum disk aanmaken.

Wat is een quorum disk
Een cluster quorum disk is een opslag medium waar de configuratiedatabase van een cluster netwerk is opgeslagen. De cluster database, zo wordt de quorum genoemd, verteld het cluster welke fysieke server(s) actief zouden moeten zijn. De quorum disk geeft alles cluster nodes de mogelijkheid om gebruik te maken van deze database en dat de nodes tegelijkertijd deze database mogen aanpassen.

1. Volg de bovenstaande stappen voor het aanmaken van een quorum disk. De quorum disk hoeft maar een grote te hebben van 20GB en mag op dezelfde locatie worden geplaatst waar de virtuele schijf is aangemaakt. Maak een quorum disk aan op Node1 en op Node2.

Starwind create quorum disk

Nu hebben we op Node 1 en op Node 2 een virtuele schijf aangemaakt. Deze gaan we in de volgende stap configureren in het cluster. Ga verder naar stap 2: Configureer de cluster nodes.

https://i0.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2014/02/Configureer-virtuele-schijven-in-Windows-Server-2012-met-Starwind.png?fit=300%2C200&ssl=1https://i0.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2014/02/Configureer-virtuele-schijven-in-Windows-Server-2012-met-Starwind.png?resize=150%2C150&ssl=1Martien van DijkWindows Server 2012Hyper-V Clustering,Windows Server 2012Configure virtual disks with Starwind Korte instructies: Een toelichting voordat u met dit artikel aan de slag gaat.Dit artikel is stap 1 in de reeks van Windows Server 2012 VDI configuratie. Deze handelingen worden uitgevoerd op server02 en server03.Download de software StarWind iSCSI SAN & NAS en installeer deze software op server02 en...it's all about Microsoft