Windows 10 Features, Release date en wat is er nieuw

Wat we nu allemaal weten over Windows 10
Microsoft heeft 1 oktober 2014 Windows 10 aangekondigd als de opvolger van Windows 8. Windows 10 wordt een universeel besturingssysteem en is geschikt voor desktops, tablets, Windows Phones en natuurlijk de Internet of Things. Nu natuurlijk de grote vraag: Wat is er nieuw in Windows 10 en wat zien we terug van de vorige besturingssystemen? In het vorige artikel heb ik de installatie van Windows 10 Technical Preview laten zien. Vervolgens ben ik aan de slag gegaan met Windows 10, en dit zijn de grootste veranderingen die mij opvielen:

Wat is er nieuw in Windows 10?

Windows 10: Nieuwe Internet Explorer; Microsoft Edge
Met de komst van Windows 10, wordt Internet Explorer vervangen door een nieuwe browser. Welke naam deze browser krijgt, is nog niet bekend. Het gaat momenteel schuil onder de codenaam: Project Spartan. Deze browser krijgt bij de lancering de naam Microsoft Edge, dit heeft Microsoft bekendgemaakt op de Microsoft ontwikkellaarsconferentie Build. Microsoft Edge komt met een geheel nieuwe Rendering Engine, dit betekent dat deze browser volledig compatibel is met alle nieuwe programmeer talen van deze tijd. Daarnaast wordt deze browser voor alle apparaten hetzelfde. Volgens Microsoft een betere focus op de inhoud van een website. Microsoft Edge krijgt 3 nieuwe features om het web productiever te maken voor de Windows 10-gebruiker:

    • Note Ticking Mode

– Met deze optie kan je met je vingers inhoud op de website omcirkelen en direct delen met andere personen.

    • Reading Mode

– Hiermee wordt specifieke inhoud op de website weergegeven zodat de focus ligt op de inhoud van dit gedeelte. Dit maakt het lezen van artikels gemakkelijker. Het is mogelijk om een ‘Reading List’ aan te maken en PDF-bestanden hieraan toe te voegen.

    • Cortana

– Cortana personaliseert het web voor de gebruiker, Cortana kan dit omdat ze je “kent”, door al je persoonlijk informatie te gebruiken, weet deze persoonlijk assistent wat jij nodig hebt. Ze kan vluchten voor je boeken, restaurants adviseren op basis van je dieet, etc. Hieronder meer informatie over Cortana.

Windows 10: Cortana for Desktop
Cortana is een virtuele assistent dat was ontwikkelt voor de Windows Phone. Met de komst van Windows 10, komt deze persoonlijk assistent ook naar de desktop toe. Op het moment is Cortana voor de desktop nog volledig in ontwikkeling in de TEchnical Preview is ze al wel aanwezig, maar nog niet in haar volle glorie. In Windows 10 Technical Preview Cortana kan antwoord geven op simpele vragen geven over het weer, contactpersonen bellen via Skype, items toevoegen aan je agenda. WinBeta geeft in deze video hieronder een demonstratie van Cortana:

Windows 10: Het startmenu keert weer terug
Windows 8.1 bracht Microsoft de startknop weer terug in het besturingssysteem, in Windows 10 voegt Microsoft het startmenu daar aan toe. Betere tijden voor de desktop gebruikers breken hier dus mee aan! Het startmenu in Windows 10 gaat lijken op die van Windows 7 met de tegels van Windows 8, deze worden samen gecombineerd tot één startmenu. Het is mogelijk om normale tegels en live tegels te plaatsen in het startmenu. Het startmenu wordt nu een bekende plek zoals we gewend waren van Windows 7, met een overzicht van de recent gebruikte apps, en een universele zoekfunctie (inclusief online zoeken). Voor gebruikers die het startmenu in Windows 8 toch cool vinden kunnen het startmenu scherm vullend maken.

Startmenu terug in Windows 10

Windows 10: Task View voor het multitasken
Microsoft introduceert met Windows 10 een nieuwe functie: Task View. Deze optie zit als een knop op je taakbalk vast gemaakt. Wanneer je Task View opent wordt in een overzicht alle geopende programma’s weergegeven, een alternatieve vorm van de ALT+TAB optie. Bij het gebruik van de ALT+TAB snelkoppeling wordt hetzelfde overzicht weergegeven, maar heb je niet de toegang tot de extra bureaubladen, hierover straks meer.

Task View Windwos 10

Windows 10: Command Prompt is gebruiksvriendelijker gemaakt
Microsoft timmert behoorlijk aan de weg, zelfs de Command Prompt is onder handen genomen. De Command Prompt draait in MS-DOS mode en had een groot negatief punt: Het gebruik van sneltoetsen is niet mogelijk in de Command Prompt. In Windows 10 heeft Microsoft mogelijk gemaakt om sneltoetsen te gebruiken in de Command Prompt. Het is ideaal om map-paden eenvoudig met Ctrl+V te plakken in de Command Prompt.

Meerdere bureaubladen
Bij het openen van de Task View, geeft Windows 10 je de optie om gebruik te maken van meerdere bureaubladen. Je kan switchen tussen verschillende bureaubladen en per bureaublad kan je meerdere programma’s tegelijkertijd openen.

Windows 10: Snap Assist
Met de nieuwe ‘Snap Assist’ in Windows 10 kan je programma’s verdelen over je scherm in verschillende formaten. Deze functie zal vooral op grotere schermen veel worden gebruikt. Op kleine schermen worden de programma’s al gauw in een te klein formaat weergegeven wat lezen van de tekst in de apps haast onmogelijk maakt. Op grote TV schermen, tijdens presentaties is deze functie echt een positieve toevoeging.

Windows 10 Snap Assist

Windows 10: Verbeteringen in de Windows Verkenner
In de Windows Verkenner is in Windows 10 een ‘Home’knop toegevoegd in het adresbalk en aan de linkerkant in de tree. Deze knop brengt je direct naar de root van je profiel en geeft een overzicht weer van al je bibliotheken. Er is ook een ‘Share’ knop in toegevoegd aan het lint van de Windows Verkenner. Hier kan je eenvoudig en snel bestanden en mappen delen over het netwerk of via de mail.

Windows 10 share Windows verkenner

Windows 10 apps vensters
Apps kunnen in Windows 10 vrij in hun eigen venster over het scherm bewegen. Dit maakt de Modern UI apps gebruiksvriendelijker en ligt de drempel lager om de Apps actief met de muis te gaan gebruiken.

Modern UI Windows 10

Je merkt duidelijk in het gebruik van Windows 10 dat Microsoft de nadruk heeft gelegd om de kloof tussen de Modern UI en de Desktop te verkleinen. In Windows 8 zijn de Modern UI apps alleen in volledig scherm te gebruiken en volledig geoptimaliseerd voor touchscreens. In Windows 10 voor de desktop ligt de balans wat meer richting het gebruik van de muis, dit maakt het efficiënt werken met Windows 10 mogelijk, dus goed nieuws voor de zakelijke markt.

Windows 10: Release Date 29 juli 2015
Microsoft heeft officieel de release date bekendgemaakt: 29 juli 2015! Al eerder was de verwachting dat Windows 10 eind juli 2015 zal worden uitgebracht. AMD CEO Lisa Su heeft in een telefonische vergadering met de Amerikaanse Bank JPMorgan, al dan wel niet per ongeluk, verklapt dat Windows 10 eind juli op de markt komt.

Met de lancering van Windows 10 aan het einde van juli wachten we de impact van het back to school-seizoen af.

AMD is nauw betrokken bij de ontwikkeling van Windows 10 en is daarom in de positie om dit te weten. De Windows 10 Technical Preview Build 10049 zal 10 oktober 2015 worden stopgezet, na het verstrijken van deze datum zal de OS om de drie uur automatisch opnieuw opstarten.
Windows 10 zal voor alle consumenten gebruikers van Windows 7, Windows 8 en Windows 8.1 een gratis upgrade worden tot 1 jaar na de lancering.

Microsoft verkoopt Windows 10 op USB-sticks
Om Windows 10 toegankelijker te maken voor tablets gaat Microsoft USB-sticks verkopen met de Windows 10 installatie. Daarnaast bezitten steeds minder dunne laptops een disc drive. Microsoft stelt dat Windows 10 ook nog op disc drives beschikbaar zal zijn, het is niet bekend of dat in alle landen zo is.

https://i1.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2014/10/Windows-10-features-release-date-wat-is-er-nieuw.png?fit=300%2C200&ssl=1https://i1.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2014/10/Windows-10-features-release-date-wat-is-er-nieuw.png?resize=150%2C150&ssl=1Martien van DijkMicrosoftWindows 10Windows 10Windows 10 Features, Release date en wat is er nieuw Wat we nu allemaal weten over Windows 10 Microsoft heeft 1 oktober 2014 Windows 10 aangekondigd als de opvolger van Windows 8. Windows 10 wordt een universeel besturingssysteem en is geschikt voor desktops, tablets, Windows Phones en natuurlijk de Internet of Things....it's all about Microsoft