Windows 8 en IPv6

Internet Protocol Versie 4

Al decennia wordt IPv4 gebruikt voor internet connectiviteit. Toen IPv4 eind jaren ’70 werd ontworpen, is er geen rekening mee gehouden dat de complete wereldbevolking gebruik zou gaan maken van het internet. Al in het begin zijn er tekenen geweest van overbelasting bij het groeien van het aantal internet gebruikers. Het wordt voor de huidige Internet Service Providers, financieel steeds duurder om IPv4 adressen te onderhouden.

Sinds enkele jaren wordt er in de IT branche gewerkt, door onder andere Microsoft, aan een nieuwe internet protocol. Internet Protocol Versie 6(IPv6). De tussenliggende Internet Protocol versie 5 was een experimentele aanvulling op versie 4, maar deze is nooit geïmplementeerd. Op 6 juni 2012 was het de IPv6-dag, een opvolging van de eerdere IPv6-dag in 2011. Sinds Windows XP SP3 is het mogelijk om IPv6 te gebruiken in het besturingssysteem van Microsoft, dit om de overgang naar IPv6 mogelijk te maken. Microsoft heeft Windows 8 geheel ontworpen(en de apps) om de dramatische overgang naar Ipv6 zonder problemen mogelijk te maken.

Beperkingen van IPv4

Even wat meer uitleg over IPv4, hoe gaat het in zijn werk? We zullen de basisprincipes van IPv4 even duidelijk maken voor u, zodat als u straks aan de slag gaat met IPv6 in Windows 8 de basis principes van IP-adresseringen beheerst. Elke keer als u de website www.windowstechblog.nl bezoekt, wordt de beschrijvende naam omgezet in een IP-adres, zo iets als: 141.101.116.136. Dit geschiedt door middel van een DNS server.

Eind 1970 werden er ongeveer 4 miljard IPv4 adressen verstrekt, dat leek best veel in in die tijd. Maar, in 2015 zijn er naar schatting 15 miljard apparaten(pc’s, telefoons, huishoudelijke apparaten, auto’s, zelfs meubels!) aangesloten aan het internet met IPv4. IPv4 heeft gewoon niet de capaciteit om zoveel apparaten te laten verbinden met het internet.
Omdat de vraag naar IPv4 adressen is gegroeid de afgelopen jaren heeft de “internetgemeenschap” een manier gevonden om ip-adressen te kunnen “delen”. De meest voorkomende manier om een IPv4-adres te kunnen delen, is het gebruik van NAT(Network Address Translation). Deze functionaliteit hebben de meeste thuis routers, waardoor computers en andere apparaten aan een enkel WAN-adres(Wide Area Network) gekoppeld zitten, en zo over dit adres gebruik maken van het internet.
ISP’s bieden een enkel WAN-adres aan een verbinding. Echter wordt dit steeds moeilijker omdat de IPv4-adressen uitgeput raken, zoveel unieke IPv4-adressen zijn er niet mogelijk voor elke verbinding.

Internet Protocol Versie 6

Microsoft heeft samen met andere technologiebedrijven gewerkt aan de implementatie van IPv6, om ervoor te zorgen dat de eindgebruikers nog steeds van een hoge kwaliteit toegang tot het internet kunnen genieten, ondanks de connectiviteit beperkingen van IPv4 door de ip-adressen uitputting.

Het meeste directe voordeel van IPv6 is dat deze meer dan een miljard ip-adressen biedt voor een persoon alleen, of genoeg om elke ster in het universum een uniek ip-adres te geven. Hierdoor kan het internet groeien en evolueren. IPv6 voorziet ook van een groot aantal beveiligings-en presentatie verbeteringen, zoals ingebouwde ondersteuning voor IPsec.

Het upgraden van het gehele internet naar IPv6 is niet iets wat zomaar kan worden gedaan. Het heeft vele jaren geduurd om te komen waar we nu zijn, en we hebben nog steeds vele jaren voor ons liggen. Op het moment van schrijven kan ongeveer 1% van alle apparaten verbinding maken met het internet, direct gebruikmakend van IPv6.
Tijdens de overgangsperiode kunnen we de netwerken onderverdelen in drie categorieën:

CategorieBetekenis
Alleen IPv4 netwerkenDit is de huidige toestand vandaag de dag. de meeste ISP geven nu alleen nog maar IPv4 adressen aan verbindingen.
IPv4 en IPv6 netwerken (dual-stack)Dit betekent dat de ISP een verbinding geconfigureerd met een Ipv4 adres, en een IPv6 adres. Dit model zal veel voorkomen met kabel-netwerken in de tijd van de overgang.
Ipv6 netwerkenDit betekent dat de ISP een verbinding geconfigureerd met slechts IPv6-adressen. Omdat de meeste websites nog gebruik maken van het IPv4 netwerk, moeten ISP’s gebruik gaan maken van een vertalingsapparaat om toegang van uw IPv6 netwerk naar het Ipv4 netwerk mogelijk te maken.

Windows 8 is ontworpen om internet connectiviteit te garanderen met alle soorten van netwerkconfiguraties. In Windows 8 kan er ook gebruik worden gemaakt van DNS-lookups met behulp van Resolve-DNScommands in de Powershell. Open Powershell en voer de volgende commando in:

Resolve-DNSname www.xbox.com

(Omdat www.windowstechblogk.nl nog niet draait op IPv6, gebruiken we www.xbox.com. Deze draait in dual-stack) =P
Windows 8 en IPv6

Windows 8 is klaar voor IPv6!

Windows 8 is klaar om gebruik te gaan maken van IPv6. De ondersteuning van IPv6 in een besturingssysteem is een belangrijk onderdeel om ervoor te zorgen dat een netwerk “future-proof” is. Omdat IPv6 de toekomst zal zijn van het internet. Elke verbinding, elk online(multiplayer) spel, elk video-oproep zal geleidelijk overgaan naar IPv6. Als onderdeel van deze overgang leidt Microsoft de weg door te zorgen dat Windows 8 helemaal klaar is voor IPv6… U ook?

https://i1.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2012/06/Windows-8-ipv6-ready.png?fit=300%2C200&ssl=1https://i1.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2012/06/Windows-8-ipv6-ready.png?resize=150%2C150&ssl=1Martien van DijkWindows 8IPv6,Windows 8Windows 8 en IPv6 Internet Protocol Versie 4 Al decennia wordt IPv4 gebruikt voor internet connectiviteit. Toen IPv4 eind jaren '70 werd ontworpen, is er geen rekening mee gehouden dat de complete wereldbevolking gebruik zou gaan maken van het internet. Al in het begin zijn er tekenen geweest van overbelasting bij...it's all about Microsoft