Het nieuwste telg van Microsoft, Windows 8, ligt vanaf vandaag in de schappen! Windows 8 volgt het inmiddels drie jaar oude Windows 7 op. Veel critici vegen de vloer aan met de nieuwe vormgeving in Windows 8. De nieuwe gebruikersinterface wordt door Raluca Budiu van de in usability gespecialiseerde Nielsen Norman Group gekwalificeerd als een cognatief blok aan het been.

Het vlaggenschip van Microsoft is vandaag officieel gelanceerd in Nederland. Op 16 april 2012 heeft Microsoft aangekondigd dat Windows 8 beschikbaar zal zijn in vier verschillende versies:

Windows 8 en Windows 8 Pro

Windows 8 en Windows 8 Pro zal voor de consument te koop zijn in de winkel. Gebruikers van Windows XP, Vista en Windows 7 kunnen hun besturingssysteem upgraden naar deze versies. De ‘ Windows 8’ versie is gericht op de consumentenmarkt. Deze versie is vooral bedoeld voor thuisgebruik. De ‘ Windows 8 Pro’ daarentegen is bedoeld voor de zakelijke markt. Het grote verschil tussen deze twee versies is dat de Windows 8 Pro beschikt over extra functies, als: Virtualisatie en domeinbeheer. De Windows 8 Pro wordt niet standaard geleverd met een Office pakket.

Windows 8 RT

Deze versie van Windows 8 is niet zelf aan te schaffen in de winkel. Deze versie zal voorgeïnstalleerd staan op desktops en tablets die uitgerust zijn met een ARM-processor van Nvidea. Het is niet mogelijk om deze versie op de x86/x64-bits processoren te draaien die gebruikt worden voor de desktop. Deze versie is ontwikkelt voor aanraakgevoelige software die gebaseerd is op Windows Runtime(of WinRT), de programmeertaal van Microsoft voor de mobiele apparaten. De applicaties voor de Windows 8 vormgeving(voorheen: Metro-Interface) zijn gebouwd met Microsoft Runtime. Windows 8 RT wordt standaard geleverd met Office voor Thuisgebruik & studenten 2013 RT.

Windows 8 Enterprise

Deze versie is alleen beschikbaar voor de grotere bedrijven. Hij bevat alle functies die Windows 8 Pro ook in huis heeft, maar dan net wat extra functies voor de geavanceerde IT-infrastructuren. Deze versie is enkel beschikbaar voor Software Assurance gebruikers.

Zakelijke wereld klaar voor Windows 8?

Dit is een vraag waar menig bedrijf nog geen antwoord op heeft. Experts zijn sceptisch over de weg die Microsoft inslaat met de zakelijke markt. De meeste bedrijven zien de noodzaak nog niet zo om over te stappen op Windows 8. Een groot gedeelte van zakelijk Nederland(41 procent) heeft de overstap van Windows XP naar Windows 7 nog niet eens gemaakt, laat staan dat ze zich wagen aan Windows 8. Het grootste probleem waar de bedrijven mee kampen is de vernieuwde vormgeving die Windows 8 met zich mee brengt. Maakt dit besturingssysteem mijn werknemer efficiënter dan Windows XP of Windows 7? Wij denken van niet. Het klassieke startmenu is niet meer aanwezig in Windows 8 en is vervangen voor een startmenu dat niet alle functies bevat die Windows 7 wel in het startmenu biedt. Het komt erop neer dat de gebruiker meer moet klikken om de desbetreffende functie op te roepen. Het lijkt erop dat Windows 8 nog niet helemaal klaar is voor de zakelijke markt.

Randapparatuur

Volgens Sinofsky is Windows 8 is compitabel met 420 miljoen verschillende apparaten, zoals printers, scanners en foto/film apparatuur. Bij het aansluiten van deze apparaten zal het Windows 8 direct het juiste stuurprogramma installeren voor het desbetreffende apparaat.

Prijzen Windows 8

De prijzen van Windows 8 zijn vergelijkbaar met de prijzen van Windows 7 ten tijde van de lancering. Microsoft biedt nu ook upgrade-versies aan van Windows 8, zodat Windows gebruikers hun besturingssysteem goedkoper kunnen upgraden naar Windows 8. Vergelijk op deze website waar u Windows 8 op een voordelige manier kunt aanschaffen.

Met de introductie van diverse nieuwe producten probeert Microsoft zijn stoffige imago van zich af te schudden en weer hip te worden. Met de introductie van Windows 8 slaat Microsoft op het gebied van de techniek wel een positieve weg in. Volgens Steve Ballmer wordt het jaar 2012 het jaar van Microsoft. Microsoft Office zou volgend jaar zelfs naar Apple’s IOS te komen. Kortom, we kunnen nog veel van Microsoft verwachten. Of 2012 het jaar van Microsoft zal worden… De tijd zal het ons leren.

https://i2.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2012/10/Microsoft-brengt-Windows-8-op-de-markt.png?fit=300%2C200&ssl=1https://i2.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2012/10/Microsoft-brengt-Windows-8-op-de-markt.png?resize=150%2C150&ssl=1Martien van DijkMicrosoftWindows 8Windows 8Het nieuwste telg van Microsoft, Windows 8, ligt vanaf vandaag in de schappen! Windows 8 volgt het inmiddels drie jaar oude Windows 7 op. Veel critici vegen de vloer aan met de nieuwe vormgeving in Windows 8. De nieuwe gebruikersinterface wordt door Raluca Budiu van de in usability gespecialiseerde...it's all about Microsoft