Windows Powershell

Windows Powershell is gebaseerd op Microsoft .NET Framework en is een krachtige command-line shell wat speciaal is ontwikkelt voor systeembeheer. Windows Powershell zag op 11 september 2005 het levenslicht en kreeg de naam Monad en werd later omgedoopt tot Windows Powershell. De ingebouwde Powershell-opdrachten worden, ook wel cmdlets genoemd. Vanaf de opdrachtregel kunnen complexe handelingen op de Windowsbesturingssystemen worden vereenvoudigd. Nu denken velen dat Windows Powershell ingewikkelt is, dit valt echter in de praktijk reuze mee.

Voor gebruik van Windows Powershell is het belangrijk dat het principe wordt begrepen. Windows Powershell is een omgeving die op objecten is gebaseerd. Met behulp van cmdlets is het mogelijk om interessante informatie uit te lezen uit de aanwezige objecten binnen het besturingssysteem Windows en overige Microsoft software, zoals Microsoft Exchange. Kortom, met een cmdlets of script(meerdere cmdlets samengevoegd) kan de juiste objecteigenschap worden weergegeven of worden gewijzigd.

Vanaf 3 april 2014 is Powershell 5.0 beschikbaar. Met elke Windows Powershell versie worden er nieuwe cmdlets toegevoegd. Over het algemeen groeit de versie van Windows Powershell mee met de versie van de Windows besturingssystemen; meer opties binnen Windows betekenen ook meer mogelijkheden met Windows Powershell.

Hieronder zijn verschillende onderdelen van Windows weergegeven met een breed scala aan Powershell cmdlets, voorzien van uitleg. Van tijd tot tijd zal deze pagina worden uitgebreid met scripts en handige cmdlets. Heb je suggesties? Laat het ons weten!

Windows Powershell 5.0 cmdlets per categorie:

Windows Powershell ExecutionPolicy
Wat is en betekent de Windows Powershell ExecutionPolicy? Windows Powershell ExecutionPolicy
Windows Powershell ISE Windows server 2008 R2
Powershell: L2TP over IPsec configureren