Windows Server 2012

Op dit moment wordt de Small Business Server nog gebruikt voor het midden en klein bedrijf. Onlangs heeft Microsoft aangegeven te stoppen met de SBS familie van Microsoft en over te gaan op Windows Server 2012 Essentials. In ons vorig artikel heeft u al meer kunnen lezen over keuze van Microsoft. We hebben daarin een tipje van de sluier opgelicht m.b.t. de mogelijkheden die deze nieuwe serverversie ons te bieden heeft. In dit artikel proberen we meer specifieke informatie te geven over de nieuwe serverversie.

‘Een grote stap voorwaarts’

Essentials 2012 is een belangrijke mijlpaal voor Microsoft, evenals de release van Windows 8 en Office 2013. We kijken reikhalzend uit naar de release-date van deze producten. Op het gebied van de server-familie is Essentials 2012 hét product van Microsoft wat voor de MKB een grote stap voorwaarts zal zijn, als we Microsoft moeten geloven.

Vanuit Technisch perspectief wil Microsoft Essentials 2012 samenvatten m.b.t. kernbegrippen:

1. Eenvoud en flexibiliteit voor klanten en partners
2. Betere samenwerking tussen Windows Server 2012 en Windows 8
3. Betere ondersteuning voor apparaten
4. Integratie met Cloud diensten

1. Eenvoud en flexibiliteit voor klanten en partners

Als we terugkijken welke oplossingen de vorige serverversies ons geboden hebben, is het technische team van Microsoft heel goed ontwikkeld. Zo wil Microsoft met Essentials 2012 de klant benaderen in eenvoud en flexibiliteit. In Essentials kunnen we dit terugzien op een aantal manieren:

Vereenvoudigde product line-up: Na veel discussies met klanten en partners heeft Microsoft besloten om de totale product line-up te vereenvoudigen tot een enkel product: Windows Server 2012 Essentials. Waar we voorheen konden genieten van meerdere serverversies, heeft Windows Server 2012 maar één versie. Deze versie bezit dan alle basisfunctionaliteiten (bijv: Home Server en Storage Server). Deze vereenvoudiging stelt de partners in staat om een server op een dusdanige wijze in te stellen, dat deze prima voldoet aan de specifieke zakelijke behoeften.

Meer dan 25 gebruikers: Eén van de belangrijkste feedback-punten die Microsoft kreeg ging over het feit dat Windows SBS 2011 maximaal 25 gebruikers ondersteund. Groeide je als bedrijf over deze limit heen, dan moesten ze migreren naar een Windows Standard installatie. De belangrijkse functies die de SBS server vervulde, zoals Remote Web Access en client backup, waren dan niet meer beschikbaar.
Microsoft wil met Windows Server 2012 ook dit probleem oplossen. Zo ondersteund deze serverversie maximaal 75 gebruikers en75 apparaten.

Flexibele mail: Een belangrijk werkterrein op het gebied van de flexibiliteit is dat de gebruikers van Windows Server 2012 nu zelf kunnen kiezen hoe de e-mail wordt afgehandeld. In SBS 2011 werd standaard aangenomen dat de desbetreffende organisatie gebruik zou maken van Microsoft Exchange. Tevens was er toen weliswaar een wel Office 365 invoegtoepassing, maar er was geen integratie mogelijk met de bestaande Exchange server. Microsoft wil hiervoor in Windows Server 2012 een oplossing voor bieden. In deze serverversie is de gebruiker in staat om zelf te kiezen waar de e-mail wordt afgehandeld. Er kan gekozen worden uit de volgende mogelijkheden:

Op locatie: Essentials 2012 kan worden geïntegreerd met een Exchange server. Dit kan op een virtuele machine of op een fysieke machine.
Office 365: Wanneer de gebruikers beschikken over Office 365 accounts, kan deze cloud-dienst gebruikt worden voor de e-mail afhandeling.
Hosted Exchange: Aanbieders van Hosted Exchange kunnen invoegtoepassingen aanbieden waardoor hun klanten de Hosted Exchange in te kunnen schakelen. Deze maakt het niet-Exchange-gebaseerde-e-mail providers mogelijk hun e-mail toch te integreren in Microsoft Exchange (Deze optie is alleen in de Béta versie nog niet beschikbaar).

Betere samenwerking tussen Windows Server 2012 en Windows 8

Windows Server 2012 heeft een verbazingwekkend aantal mogelijkheden en technologieën voor de gebruiker. Microsoft heeft gekeken naar deze mogelijkheden en een aantal van deze opties geïntegreerd:

Storage Spaces.Storage Spaces biedt de mogelijkheid om de capaciteit van een harde schijf op een eenvoudige manier uitbreiden. Ook het toevoegen van een extra harde schijf is eenvoudiger geworden met deze integratie. Dit is al lang een verzoek geweest van veel gebruikers. De gebruiker wordt op tijd gewaarschuwd wanneer de capaciteit van de schijf zijn maximum bereikt. Daarna is het mogelijk om via een eenvoudige wizard de capaciteit van de schijf te uitbreiden.

File History. File History is een nieuwe Windows 8-technologie waarmee wijzigingen in bestanden lokaal op de werkstations worden opgeslagen. Zo kan een bestand gemakkelijk worden hersteld. In Essentials 2012 heeft Microsoft een mogelijkheid gecreëerd om de bestanden van de File History te verwijzen naar de server. De bestanden worden dan niet meer lokaal, maar centraal opgeslagen. Deze centrale opslag kan ook nog eens mee draaien in de server backup. Dit is een geweldige ervaring voor de nieuwe Windows 8 gebruikers. Deze optie dient wel handmatig ingeschakeld te worden op een werkstation. Zo wordt er een extra veilig gevoel geschapen bij het persoon die in een bestand werkt. We zijn nog wel benieuwd naar de snelheid van de optie.

Application Compatibility. In het verleden hebben verschillende klanten en partners van Microsoft geklaagd over de ondersteuning van Line Of Business (LOB) toepassingen. Simpel vanwege het feit dat het desbetreffende programma niet compatibel was met het Microsoft besturingssysteem. Microsoft heeft hard gewerkt aan de ‘Windows Server 2012 Application Logo Certification program’. Programma’s die met dit logo gemarkeerd zijn voldoen aan de eisen om compatibel te zijn met Essentials 2012. Zo weet de gebruiker welk programma werkt op Essentials 2012 en welke niet.

Betere ondersteuning voor apparaten

Het ondersteunen van apparaten is ook een belangrijk aandachtspunt geweest voor het Microsoft team. Schrijft Microsoft op hun Technet blog. in Essentials 2012 heeft Microsoft op de volgende manieren voor een betere ondersteuning gezorgd:

Remote Web Access (RWA). RWA is een al bestaande functie in Microsoft. Deze functie is erg geliefd bij de klanten en partners van Microsoft. Omdat de markt van tablets een groeiende markt is, is het belangrijk dat de connectie van een tablet naar een Essentials 2012 server soepel verloopt. Microsoft heeft vooral een verbetering doorgevoerd met touch-apparaten zoals de Ipad en Windows 8. RWA ondersteund nu ook media streaming vanaf de server en een verbeterde toegang tot bestanden en mappen op de server via RWA.

Native Windows 8 Metro application. Windows 8 maakt gebruik van het Windows 8-interface(voorheen ‘Metro-Interaface’). Nu bouwt Microsoft een applicatie voor deze interface om zo gemakkelijk de server te benaderen. Microsoft zelf is erg enthousiast over deze toevoeging, vooral voor de mensen die op reis zijn en toch bij hun bestanden willen komen die elders op de server staan. Dit is de eerste client-toepassing van Microsoft dat een offline modus voor reizen ondersteunt.

Geüpdatet Windows Phone applicatie. Microsoft heeft een update op de Windows Phone 7 gemaakt die de samenwerking tussen de smartphone en de Essentials 2012 server moet verbeteren. Deze update geeft ook de mogelijkheid om bestanden en mappen te openen die op de server staan. Deze functionaliteit was in de vorige versie niet beschikbaar.

Integratie met Cloud diensten

Een ander aandachtspunt voor Microsoft is het blijven integreren van Cloud diensten. Op basis van feedback van Microsoft klanten en partners heeft Microsoft inzicht gekregen in de beste manier van cloud-dienst integratie. Microsoft zelf biedt de volgende cloud-diensten aan, en geeft ook de mogelijkheid deze diensten te integreren in Essentials 2012:

Office 365 Integratie. In SBS 2011 Essentials, had Microsoft een integratie module van Office 365. in Essentials 2012 is deze module compleet geïntegreerd in de server.

Microsoft Online Backup Service. Essentials 2012 heeft Microsoft Online Backup Service geïntegreerd. Op deze manier kan er eenvoudig een backup gemaakt worden van alle data die op de server staan. Dit zorgt voor een extra beschermingslaag bovenop de bestaande backup mogelijkheden.

‘What an exciting time to be part of the Windows Server team!’ schrijft Jeffrey Snover in zijn blog artikel op de website van Microsoft Technet. Dat het een spannende tijd voor Microsoft is één ding waar we het met z’n allen over eens zijn. Maar of de verandering die Microsoft momenteel begaat ook voordelig is voor de zakelijke markt, blijft nog de vraag. Het werken met Windows 7 is voor sommige klanten van Microsoft nog wennen, en dan gaat Microsoft met Windows 8 het besturingssysteem zodanig aanpassen dat het weer totaal anders is dan Windows 7. De start menu zal volgens Microsoft niet meer terugkeren. Dit zal de productiviteit op een kantoor op korte termijn geen goed doen, of het op de langere termijn wel gaat werken blijft nog duister, we kunnen alleen afwachten totdat we ook daadwerkelijk kunnen gaan werken met de nieuwe producten van Microsoft.

https://i2.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2013/07/Windows-Server-2012.png?fit=300%2C200&ssl=1https://i2.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2013/07/Windows-Server-2012.png?resize=150%2C150&ssl=1Martien van DijkWindows Server 2012Windows Server 2012Windows Server 2012 Op dit moment wordt de Small Business Server nog gebruikt voor het midden en klein bedrijf. Onlangs heeft Microsoft aangegeven te stoppen met de SBS familie van Microsoft en over te gaan op Windows Server 2012 Essentials. In ons vorig artikel heeft u al meer kunnen lezen...it's all about Microsoft