Setup DHCP-server on Windows Server 2012 Server Core

Het is weer twee weken geleden dat er een artikel is geschreven, door de drukte hebben we er geen tijd meer voor gehad. Nu gaan we weer verder waar we gebleven waren. In het vorige artikel hebben we laten zien hoe de Active Directory op een Windows Server 2012 Core kan worden geïnstalleerd. Na de installatie van de Active Directory fungeert de server als Domain Controller en kunnen de werkstations lid worden gemaakt van het domein.

Alvorens de werkstations lid kunnen worden van het domein, moeten deze in het netwerk benaderbaar zijn. Zoals een woonhuis een adres nodig hebt zodat de postbode weet waar als het briefverkeer heen moet, heeft een werkstation in een netwerk ook een adres nodig zodat deze mee kan doen in het netwerk. Je kan ervoor kiezen om het modem/firewall te laten fungeren als DHCP-server, maar wij adviseren om de Domain Controller tevens ook de DHCP-server te laten zijn in het netwerk. Waarom? De reden is simpel, zo wordt alles centraal in het netwerk beheerd. Het netwerk blijft dan overzichtelijk.

Eerst moet de DHCP-role op de server worden geïnstalleerd. Deze installatie doen we via de powershell. Gebruik hiervoor de volgende commando:

Powershell

Configure DHCP in Windows Server 2012 Core install DHCP role

Om de DHCP-server role te installeren, gebruik de volgende cmdlet:

Add-WindowsFeature DHCP

Configure DHCP in Windows Server 2012 Core install DHCP-server role

Wacht totdat de installatie is voltooid.

Configure DHCP in Windows Server 2012 Core

De installatie is voltooid.

Configure DHCP in Windows Server 2012 Core installation DHCP succeeded

Nadat de DHCP-role is geïnstalleerd, moet deze worden geconfigureerd. De meeste server modellen hebben meerdere netwerkkaarten. Het is dus belangrijk om te configureren op welke netwerkkaart de DHCP-server actief moet zijn. Met de volgende cmdlet zie je een overzicht van de netwerkkaarten:

<pre?Get-NetIPInterface

Windows Server 2012 Core network card interface name

Mijn server bezit meerdere netwerkkaarten. In de laatste tabel is de InterfaceMetric zichtbaar, de waarde in deze tabel moet overeenkomen met de Index waarde van de netwerkkaart in de sconfig. In dit geval moet ik netwerkkaart Ethernet0 gebruiken, want deze heeft een interfaceMetric waarde van 10, dit komt overeen met de index waarde van mijn netwerkkaart in de sconfig.

Windows Server 2012 find the network card interface name

met de volgende cmdlet, wordt de DHCP-server gekoppeld aan de juiste netwerkkaart:

Set-DhcpServerv4Binding -BindingState $true -InterfaceAlias "Ethernet0"

Windows Server 2012 Core bind DHCP-server to networkcard interface

Nu de DHCP-server gekoppeld is aan de juiste netwerkkaart, moet de DHCP-server worden geautoriseerd met de Active Directory. Dit kan met de volgende cmdlet:

Add-DhcpServerInDC -DnsName FUTURE.local -IPAddress 192.168.1.10

Windows server 2012 core authorize the DHCP with AD

Nu moet de DHCP-scope worden geconfigureerd. Met de Add-DhcpServerv4Scope cmdlet kan een nieuwe scope worden toegevoegd. We geven deze cmdlet verschillende parameters mee:
StartRange : Hiermee gegeven we aan wat het start IP-adres is van de range.
EndRange : Met deze waarde eindigt de range.
SubnetMask : Hiermee geven we het bekende subnetmasker mee aan de range.
Name : De naam van de DHCP-scope

Add-DhcpServerv4Scope -Name "Intern" -StartRange 192.168.1.50 -EndRange 192.168.1.150 -SubnetMask 255.255.255.0 -Description "Scope werkstations"

Windows Server 2012 Core DHCP add DHCP-scope

Nu is de DHCP-scope aangemaakt. We kunnen nu nog verschillende parameters toevoegen aan de DHCP-scope Options. Met de Set-DhcpServerv4OptionDefinition cmdlet kan je verschillende opties op de DHCP-scope configureren.

Set-DhcpServerv4OptionValue -ScopeID "192.168.1.0" -DNSServer 192.168.1.10 -DNSDomain future.local -Router 192.168.1.254

 

Windows Server 2012 Core configure DHCP-scope options

De DHCP-server is nu geconfigureerd. De werkstations in het netwerk moeten nu van de DHCP-server een IP-adres toegewezen krijgen. Wanneer je werkstation geen IP-adres krijgt, probeer dan het volgende:

  • Ip-adres handmatig vernieuwen met de commando ipconfig /release en ipconfig /renew in de Command Line.
  • Configureer een statisch IP-adres op de netwerkkaart van het werkstation en probeer de DHCP-server te pingen.
  • Probeer een trace te doen naar de DHCP-server en kijk vervolgens waar het mis gaat.

Mijn werkstation krijgt netjes een IP-adres van de DHCP-server.

Windows Server 2012 core configureer DHCP-server

Nu krijgen de werkstations in het netwerk een IP-adres en kunnen ze lid worden gemaakt van het domein.

Heb je wat aan dit artikel gehad of heb je hier nog vragen over, laat gerust een reactie achter of start een discussie op het forum

https://i2.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2013/11/Configureer-DHCP-server-in-Windows-Server-2012-Core.png?fit=300%2C200&ssl=1https://i2.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2013/11/Configureer-DHCP-server-in-Windows-Server-2012-Core.png?resize=150%2C150&ssl=1Martien van DijkWindows Server 2012DHCP-Server,Windows Server 2012 CoreSetup DHCP-server on Windows Server 2012 Server Core Het is weer twee weken geleden dat er een artikel is geschreven, door de drukte hebben we er geen tijd meer voor gehad. Nu gaan we weer verder waar we gebleven waren. In het vorige artikel hebben we laten zien hoe de...it's all about Microsoft