Windows Server 2012 R2 configure ISCSI Storage

De iSCSI Target maakte zijn debuut als gratis download voor Windows Server 2008 R2 in april 2011. Deze software werd destijds meer dan 60.000 keer gedownload. Met de komst van Windows Server 2012 is het niet meer nodig om deze software los te downloaden en te installeren. Microsoft heeft de iSCSI Target nu in Windows Server 2012 geïntegreerd.

Wat is iSCSI Target Software van Microsoft?
Windows Server 2012 R2 install iSCSI Target Server explain

Dit is de makkelijkste manier om het te verduidelijken. Een aangemaakte VHD-bestand op een server, wordt zichtbaar op een andere server als een lokaal aangesloten fysieke harde schijf. Elke server kan met de iSCSI-initiator verbinding maken naar de iSCSI Target Server. Het is zelfs mogelijk om servers zonder harde schijven te booten met iSCSI Software Target, met gebruik van een reguliere netwerkkaart!

Installeer iSCSI Taget Server

Om gebruik te kunnen maken van de iSCSI Target Software moet deze Role worden geïnstalleerd vanuit de Server Manager(of via de powershell met commando: Add-WindowsFeature Fs-iSCSITarget-Server).

Windows Server 2012 R2 install iSCSI Target Server

Creeër een iSCSI Target

Ga naar de Server Manager en ga links in het menu naar File and Storage Services en klik in het submenu vervolgens op iSCSI. Om een iSCSI Target te maken klik op To create a iSCSI virtual disk, start the New iSCSI Virtual Disk Wizard.

Windows Server 2012 R2 create iSCSI Target

Ik heb op twee servers de iSCSI Target Server role geïnstalleerd staan, omdat ik deze servers straks ga clusteren. In dit geval gaan we een iSCSI Target maken op FileServer1.future.local. Selecteer de juiste server en de disk waar je de Virtuele Disk op wil plaatsen en klik op Next.

Windows Server 2012 create a iSCSI Target

Geef de virtuele disk vervolgens een naam en klik vervolgens op Next.

Windows Server 2012 R2 Specify iSCSI virtual disk name

In het volgende dialoogvenster moet gedefinieerd worden hoeveel capaciteit de virtuele disk mag gebruiken. Ik wil de complete fysieke schijf gaan gebruiken voor de virtuele disk. We kunnen nu verschillende keuzes maken, eerst even uitleg.

    • Fixed Size

Deze keuze is vrij eenvoudig. Bij deze keuze wordt er een virtuele disk aangemaakt met de hier gedefinieerde capaciteit. Wanneer er applicaties worden gebruikt die veel disk activiteit vragen is het te adviseren om deze keuze te gebruiken omdat dit betere prestaties levert.

    • Dynamically expanding

Bij deze keuze wordt er een kleine .vhdx bestand aangemaakt. Deze groeit mee met de capaciteit van de disk wat op dat moment nodig is. Dit heeft als voordeel dat de virtuele harde schijf niet groter wordt dan noodzakelijk is.

    • Differencing

Deze type van disk wordt de disk gekoppeld aan een bovenliggende harde schijf. Deze harde schijf kan van elk willekeurig type zijn. Door een koppeling te maken naar een bovenliggende disk, worden de wijzigingen op de bovenliggende disk opgeslagen op de defferencing disk, dit geeft je de mogelijkheid om wijzigingen terug te draaien.

Wij gebruiken in dit geval de Fixed Size, selecteer deze en voer de capaciteit in en klik vervolgens op Next.

Windows Server 2012 create a iSCSI Target iSCSI virtual disk size

In het volgende scherm kan de aangemaakt iSCSI virtuele disk gekoppeld worden aan een bestaande iSCSI Target, dit is niet het geval. Selecteer New iSCSI Target en klik op Next.

Windows Server 2012 R2 assign iSCSI Target

Geef vervolgens de iSCSI Target een naam, deze naam wordt zichtbaar voor de andere servers, klik vervolgens op Next.

Windows Server 2012 R2 specify target name

In het volgende dialoogvenster moeten de servers worden toegevoegd die gebruik gaan maken van de iSCSI Target. In dit specifieke geval gebruik ik de iSCSI Target voor mijn File Server Cluster en voor mijn Hypervisors. Voeg de servers toe en klik vervolgens op Next.

Windows Server 2012 R2 iSCSI Target Specify access servers

In het daarop volgende dialoogvenster is er een mogelijkheid om authenticatie in te schakelen voor de iSCSI Target. De iSCSI Initiators moeten zich authenticeren wanneer ze verbinding maken naar de iSCSI Target, in dit gevalgebruiken we geen authenticatie. Laat deze optie dan ongewijzigd en klik vervolgens op Next.

Windows Server 2012 R2 configureer iSCSI Target Software

Nu is er een overzicht zichtbaar van de configuratie. Neem deze configuratie goed door om eventuele fouten te voorkomen. Klik vervolgens op Create.

Windows Server 2012 R2 iSCSI Target Confirm Selections

Nu wordt de iSCSI Target geconfigureerd. Nadat deze goed is geconfigureerd worden de volgende resultaten getoond:

Windows Server 2012 R2 iSCSI Software

De iSCSI Target is geconfigureerd! De virtuele disks worden nu aangemaakt en geïnitialiseerd.

Windows Server 2012 R2 virtual disk status

Mochten er nog vragen zijn of loopt u tegen problemen aan, laat gerust een reactie achter. U kunt ook een topic starten op het forum.

https://i1.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2013/12/Windows-Server-2012-R2-iSCSI-Target-Software.png?fit=300%2C200&ssl=1https://i1.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2013/12/Windows-Server-2012-R2-iSCSI-Target-Software.png?resize=150%2C150&ssl=1Martien van DijkWindows Server 2012iSCSI Software Target,Windows Server 2012 R2Windows Server 2012 R2 configure ISCSI Storage De iSCSI Target maakte zijn debuut als gratis download voor Windows Server 2008 R2 in april 2011. Deze software werd destijds meer dan 60.000 keer gedownload. Met de komst van Windows Server 2012 is het niet meer nodig om deze software los te...it's all about Microsoft