NIC Teaming in Windows Server 2012 R2

Configuring NIC Teaming in Windows Server 2012 R2

Na een heerlijke zomervakantie en een kleine blogpauze, gaan we weer aan de slag. Mijn eerste artikel na de zomer van 2014; NIC Teaming in Windows Server 2012 R2.

NIC Teaming is een optie in Windows Server 2012 R2 wat je de mogelijkheid geeft om bandbreedte van netwerkadapters met elkaar te combineren, dit verbetert de prestaties en fouttolerantie van de netwerkadapters.

Voor Windows Server 2012 was NIC teaming al mogelijk met software van derden, in Windows Server 2012 heeft Microsoft deze technologie geïntegreerd in het besturingssysteem. NIC Teaming, ook wel bekend als bonding, balancing aggregation, maakt het mogelijk om meerdere fysieke netwerkkaarten te combineren tot één netwerkinterface. Het resultaat is betere doorvoersnelheid van het dataverkeer doordat de bandbreedte van de netwerkkaarten wordt gecombineerd daarnaast geeft het ook een stukje fouttolerantie. Wanneer één netwerkkaart in een team een storing geeft wordt al het dataverkeer over de nog functionerende netwerkadapters gestuurd.

Een team kan in Windows Server 2012 R2 in twee verschillende mode’s worden geconfigureerd:

  • Switch Independent Mode

De netwerkkaarten zijn verbonden met verschillende switches, dit geeft het dataverkeer alternatieve routes in netwerk.

Switch Independent Mode

  • Switch Dependent Mode

De netwerkkaarten zijn verbonden met dezelfde switch, er is één netwerkinterface met gecombineerde bandbreedte.

Switch Dependent Mode

Switch Independent
In Switch Independent Mode, kan je kiezen tussen twee configuraties: De active/active configuratie laat de netwerkadapters operationeel, en geeft de beste prestaties op de doorvoersnelheid. Als één adapter door een storing offline gaat wordt al het dataverkeer naar de nog functionerende netwerkadapters gestuurd. In de active/standby configuratie, blijft één netwerkadapter offline en functioneert als failover voor het geval de actieve netwerkadapter een storing geeft en offline gaat. Dus, wanneer in active/active mode een netwerkadapter offline gaat heeft dit prestatievermindering als gevolg omdat er een netwerkkaart minder operationeel is. In de active/standby mode, treed er geen prestatievermindering op. Het dataverkeer wordt naar de andere netwerkkaart gestuurd.

Switch Dependent
In Switch Dependent mode, kan je kiezen tussen static teaming een mode dat dataverkeer in balans houdt tussen de netwerkadapters in een team of Link Aggregation Control Protocol in IEEE 802.3ax, ervan uitgaande dat je hardware dat ondersteunt.

Dynamic Mode
Er is alleen één grote beperking aan NIC teaming in Windows Server 2012. Wanneer je dataverkeer bestaat uit grote TCP-pakketten, zoals een Hyper-V live migration, zal de server om packet loss te voorkomen het gebruik van meerdere netwerkkaarten voor deze grote pakketten zoveel mogelijk vermijden. Met Dynamic Mode worden deze grote TCP-pakketten opgesplitst in meerdere kleinere pakketten en worden deze verdeeld over meerdere NICs in een team. Dit is de nieuwe load balancing mode vanaf Windows Server 2012 R2.

Configureer NIC Teaming in Windows Server 2012 R2
Je kan NIC teams configureren en beheren via de Server Manager of via Windows Powershell. In dit artikel gaan we een NIC team configureren via de Server Manager.

In de Server Manager, ga naar Local Server en onder Properties Tile bij NIC Teaming op Disabled.
NIC Teaming in Windows Server 2012 R2

Het dialoogvenster NIC Teaming wordt geopend.

configure NIC Teaming in Windows Server 2012 R2

Selecteer bij de Teams tile de netwerkkaarten die je in een team geconfigureerd wil hebben en klik op Tasks en vervolgens op Add to New Team.

Configureer NIC Teaming in Windows Server 2012 R2

De New Team Wizard wordt geopend. Geef hier de Team een naam, de netwerkadapters zijn als goed is al geselecteerd. Klik vervolgens op Additional Properties. Hier hebben we de mogelijkheid om de team verder te configureren. In dit geval laat ik de eerste twee instellingen ongewijzigd. Ik optimaal gebruik maken van mijn bandbreedte en laat daarom alle adapters actief.

NIC Teaming Switch Independent Mode

Klik op OK en de team verschijnt in de teams tile.

NIC Teaming Switch Dependent Mode

Nadat de NIC team is aangemaakt, geeft het dialoogvenster van de NIC team de mogelijkheid om de status van de team te zien. De team en de individuele netwerkadapters kan je via dit venster monitoren.

https://i1.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2014/09/nic-teaming-server-2012-r2.png?fit=300%2C200&ssl=1https://i1.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2014/09/nic-teaming-server-2012-r2.png?resize=150%2C150&ssl=1Martien van DijkWindows Server 2012NIC Teaming,Windows Server 2012 R2NIC Teaming in Windows Server 2012 R2 Configuring NIC Teaming in Windows Server 2012 R2 Na een heerlijke zomervakantie en een kleine blogpauze, gaan we weer aan de slag. Mijn eerste artikel na de zomer van 2014; NIC Teaming in Windows Server 2012 R2.NIC Teaming is een optie in Windows Server...it's all about Microsoft