Windows Server 2012 R2 RemoteApp

In het vorige artikel hebben we laten zien hoe de RDS-services moeten worden geïnstalleerd op de server. We gaan hier verder met de RemoteApp.

RD Gateway installeren
Open de Server Manager en navigeer naar Remote Desktop Services. Vervolgens wordt de tab Overview automatisch geopend. Klik hier op RD Gateway om de installatie te starten.

Windows Server 2012 R2 installation RD Gateway

Selecteer vervolgens op welke server RD Gateway moet worden geïnstalleerd. Klik daarna op Next.

Windows Server 2012 R2 RD Gateway installeren

Nu moet de FQDN van de gateway server worden opgegeven voor de SSL certificaat. Dit certificaat zorgt ervoor dat de communicatie tussen de RD Gateway server en de cliënts worden geëncrypt. Het is belangrijk dat deze naam overeenkomt met de naam van de gateway server. In dit geval gebruik ik gateway.windowstechblog.nl. Voer de naam in en klik op Next.

Windows Server 2012 R2 RD Gateway SSL certificate

Vervolgens wordt er een overzicht gegeven van wat er wordt geïnstalleerd/geconfigureerd. Als alles klopt, klik op Add om de installatie te starten.

RemoteApp step-by-step installation Windows Server 2012 R2

Nadat de installatie is voltooid, moet er een certificaat worden geconfigureerd. Klik hiervoor op Configure certificate. Van deze manier heb ik geen screenshots, omdat ik het op een andere manier heb geconfigureerd. Je kunt zelf kiezen hoe je het wilt doen. Als je mij wilt volgen, klik dan op Close.

Windows Server 2012 R2 RemoteApp RD Gateway

Configureer een SSL-certificaat voor RD Gateway
Open de Server Manager en klik rechtsbovenin op Tools. Ga vervolgens naar Terminal Services en klik op Remote Desktop Gateway Manager.

Klik links in de tree op de server en open de eigenschappen van deze server, zie hieronder de stappen en klik vervolgens op Create and Import Certificate.

Windows Server 2012 R2 certificate RD Gateway server

Voer vervolgens de naam van het certificaat in en kies een locatie waar je het certificaat wil opslaan. Klik daarna op Ok.

Windows Server 2012 R2 RemoteApp Gateway configure SSL certificate

Nu de RD Gateway is geïnstalleerd en de SSL certificaat is aangemaakt, kan je gebruik maken van RemoteApp. Open de internetbrowser en browse naar de FQDN van de server, in mijn geval is dat gateway.windowstechblog.nl of server02.future.local. De link wordt dan https://server02.future.local/rdweb.

Windows Server 2012 R2 RemoteApp rdweb

Klik op Continue to this webpage.

Voer de inloggegevens in en kies voor Login.

Windows Server 2012 R2 RemoteApp rdweb login

In Internet Explorer wordt onderin een melding zichtbaar dat een invoegtoepassing moet worden geïnstalleerd. Klik op Allow. De invoegtoepassing wordt geïnstalleerd, ververs daarna de webpagina.

Windows Server 2012 RemoteApp invoegtoepassing

Standaard wordt de software calculator, Paint en Wordpad via RemoteApp gepubliceerd. RemoteApp kan nu intern in het netwerk worden benaderd.

RemoteApp programma’s vanaf het internet gebruiken

Om RemoteApp programma’s beschikbaar te maken vanaf het internet, is het een vereiste dat de RD Gateway wordt geïnstalleerd. Deze zorgt er namelijk voor, dat je een beveiligde verbinding kan maken zonder eerst een VPN-verbinding te maken.

Volg onderstaande stappen om programma’s via RemoteApp via het internet beschikbaar te maken.

  • Om RemoteApp vanaf het internet te gebruiken, moet poort 443 worden geforward naar de RD Gateway server.
  • Zorg er vervolgens voor dat op de publieke DNS van je domein een A-record wordt aangemaakt naar de RD Gateway server. In mijn geval moet het A-record ‘gateway’ gaan verwijzen naar het externe IP-adres van de RD Gateway server. De hostname wordt dan gateway.windowstechblog.nl.
  • De hostname moet ook intern bekend zijn. Maak op de interne DNS-server een A-record aan met de naam ‘gateway’ en verwijs deze naar het interne IP-adres.
  • Importeer op de externe computer het certificaat die bij de configuratie van de RD Gateway server is aangemaakt.

Vervolgens kan via de link https:///rdweb de RD Gateway server benaderd worden voor het openen van de software. Standaard moet de /rdweb pad achter de hostname worden geplaatst om bij de Remote Desktop Web Access te komen. Je stuurt de IIS dan naar de virtual directory ‘rdweb’. Dit kan aangepast worden in de IIS, zodat je met alleen https://hostname toegang kan krijgen tot de rdweb.

Die Rdweb URL kan je veranderen in de IIS. Open op de RD Gateway server de IIS Manager.

Windows Server 2012 R2 change rdweb URL

Navigeer naar de Default Web Site en open vervolgens bij ‘IIS’ HTTP redirect.

Windows Server 2012 R2 change URL RDWeb

Zet een vinkje bij Redirect request to this destination voer vervolgens het volledige pad in van de RDweb Access. Zet daarna een vinkje bij Only redirect requests to content in this directory (not subdirectories) en zet de status code op Found (302).

Windows Server 2012 change URL RemoteApp Web Access

Klik op Apply en herstart de IIS services (In Command Prompt typ: iisreset).

Je kan nu gebruikmaken van RemoteApp met de volledige functionaliteit. Mocht je tegen vragen of problemen aanlopen laat gerust een reactie achter of start een topic op het forum.

https://i2.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2015/04/step-by-step-installation-RemoteApp-in-Windows-Server-2012-R2.png?fit=300%2C200&ssl=1https://i2.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2015/04/step-by-step-installation-RemoteApp-in-Windows-Server-2012-R2.png?resize=150%2C100&ssl=1Martien van DijkWindows Server 2012RemoteApp,Windows Server 2012 R2Windows Server 2012 R2 RemoteApp In het vorige artikel hebben we laten zien hoe de RDS-services moeten worden geïnstalleerd op de server. We gaan hier verder met de RemoteApp.RD Gateway installeren Open de Server Manager en navigeer naar Remote Desktop Services. Vervolgens wordt de tab Overview automatisch geopend. Klik hier op...it's all about Microsoft