Windows Server 2012 Core Server basic configuration

In het vorige artikel hebben we de functie van Server Core uiteengezet en hoe deze geïnstalleerd kan worden. Nu zullen we verschillende artikels proberen te maken, waarin wij uiteen zetten welke mogelijkheden de Core Server heeft en hoe deze mogelijkheden kunnen worden geconfigureerd.

In dit artikel willen we de volgende onderdelen behandelen:

  • De servernaam veranderen.
  • Een statisch IP-adres instellen.
  • De server activeren.
  • De Powershell inschakelen voor beheer op afstand.

Bij het gebruik van een Server Core, is wel van belang dat je wat kennis hebt van de verschillende commando’s, om zo optimaal gebruik te kunnen maken van de command prompt. Laten we bij het begin van Server Core beginnen met de basis configuratie. Start de server op en log in. Het inlogscherm van de Core Server ziet er vrij bekend uit. Na het inloggen, is er alleen een command prompt zichtbaar.

Wanneer alle je alle command prompts heb gesloten, kan je de Server Core niet meer beheren. Om deze te herstellen, gebruik de combinatie CTRL+ALT+DELETE, klik op Task Manager, klik op File, vervolgens op New Task, voer dan cmd.exe in. Als alternatief kan je uitloggen en weer opnieuw inloggen.

Windows Server 2012 Core Server installation Command Prompt

Voor het configureren van de Server Core gebruiken we de sconfig. De sconfig kan worden geopend met de commando:

sconfig

Configure a Server Core Server basic configuration

De sconfig is een tool waar de server mee kan worden geconfigureerd. Om deze tool te kunnen gebruiken moet de gebruiker lid zijn van de groep ‘Administrators’.

Configure a Server Core Server sconfig

De servernaam veranderen

Standaard is de server lid van de werkgroep WORKGROUP, omdat de role Active Directory Domain Services nog niet is geïnstalleerd, laten we dit ook voor nu ongewijzigd. Voor het wijzigen van de servernaam ga naar 2> Computer Name:. En geef de server vervolgens de naam CORESERVER01.

Configure a Server Core Server rename server

Herstart vervolgens de server.

Configure a Server Core Server basic configuration restart server

Nadat de server opnieuw is opgestart, heeft de server een nieuwe naam gekregen. Nu kunnen we de netwerkkaart van de server voorzien van een statisch IP-adres. Open opnieuw de sconfig. Navigeer naar optie 8> Network Settings en selecteer de netwerkkaart. Geef deze netwerkkaart een statisch IP-adres. Het hangt af van de IP-range welke gegevens je nu moet invoeren, in dit geval gebruiken we de volgende gegevens:

IP: 192.168.1.10
Subnetmasker: 255.255.255.0
Default Gateway: 192.168.1.254

Configure a Server Core Server basic configuration configure statich IP

Vervolgens moet er ook een DNS-server worden geconfigureerd. Kies voor de optie 2> Set DNS Server.

Configure a Server Core Server basic configuration configure statich DNS server

Ook deze instelling hangt weer af van welke IP-range je gebruikt. In dit voorbeeld gebruiken we de volgende gegevens:

Primaire DNS: 192.168.1.254
Secundaire DNS: 8.8.8.8

Configure a Server Core Server basic configuration configure statich DNS-server

Nu de netwerkkaart een IP-adres heeft gekregen, heeft de Server Core toegang tot het internet. Sluit de sconfig middels optie 15> Exit to Command Line. Open nu in de Command Line een ping naar de host windowsechblog.nl. Als de configuratie op de netwerkadapter goed is ingesteld, krijg je vier keer antwoord op de ping van de webserver. Krijg je geen antwoord op je ping, volg deze troubleshoot stappen:

  • Probeer een ping naar een andere host, bijvoorbeeld: google.nl (Het kan zijn dat windowstechblog.nl wegens onderhoud even offline is).
  • Doe een ping naar de Default Gateway, kan je deze benaderen controleer vervolgens of deze verbinding heeft met het internet.
  • Ping naar het IP 8.8.8.8. Krijg je nu wel antwoord, dan betreft het een DNS probleem.
  • Gebruik de commando “tracert” in de Command Line om te controleren waar het verkeerd gaat.

In dit geval hebben we verbinding met het internet.

Configure a Server Core Server basic configuration configure internet connection

De server activeren

Omdat in de Server Core mode geen webbrowser aanwezig is, kan je niet het internet benaderen of het product activeren via een proxyserver die vereist dat gebruikers inloggen. Wanneer je gebruik maakt van een proxyserver die gebruikers inlog vereist, switch naar GUI mode, activeer de server en ga dan weer terug naar de Server Core mode.

Nu de server toegang heeft tot het internet, kunnen we het besturingssysteem activeren. Open de sconfig en navigeer naar optie 11> Windows Activation.

Configure a Server Core Server Activate Windows

Kies nu vervolgens voor optie 3> Install Product key en voer de product code in.

Configure a Server Core Server Enter Product Key

Klik vervolgens op OK, je krijgt daarna een melding te zien dat de product code met succes is geïnstalleerd. Om de Server Core de activeren kies voor 2> Activate Windows. Je krijgt als de activatie goed verloopt een melding dat deze succesvol is.

Configure a Server Core Server Activate Windows successfully

De Powershell inschakelen voor beheer op afstand

Om van een andere computer via Powershell de Server Core te managen is het mogelijk om de beheer op afstand voor Powershell te activeren. Deze optie kan worden geactiveerd via de Powershell met de commando:

Enable-PSRemoting

Configure a Server Core Server enable remote powershell

De server is nu geconfigureerd en klaar voor gebruik. Lees in het volgende artikel hoe je deze server kan configureren als Domain Controller.

Heb je nog vragen of loop je tegen problemen aan, laat dan gerust een reactie achter, of start een topic op het forum.

https://i2.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2013/09/Windows-Server-2012-Server-Core-basic-configuration.png?fit=300%2C200&ssl=1https://i2.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2013/09/Windows-Server-2012-Server-Core-basic-configuration.png?resize=150%2C150&ssl=1Martien van DijkWindows Server 2012Core Server,Windows Server 2012Windows Server 2012 Core Server basic configuration In het vorige artikel hebben we de functie van Server Core uiteengezet en hoe deze geïnstalleerd kan worden. Nu zullen we verschillende artikels proberen te maken, waarin wij uiteen zetten welke mogelijkheden de Core Server heeft en hoe deze mogelijkheden kunnen worden geconfigureerd....it's all about Microsoft