Setup a Domain Controller with Windows Server 2012 Server Core

Eén van de beste functionaliteiten van een Server Core, is deze te gebruiken als een Active Directory Domain Controller. Waarom? De reden is te lezen in dit artikel. In deze handleiding gaan we de role Active Direcotry Domain Services installeren op een Windows Server 2012 Core Server. Voordat deze role kan worden geïnstalleerd moet de server worden voorbereid. Deze voorbereiding kan je vinden in dit artikel.

Nu is het tijd om de server te gaan gebruiken, waar deze voor is bedoelt. De installatie van het AD gaan we doen via de powershell. In de server Core Command Prompt, voer de commando Powershell in en klik op Enter om een Powershell sessie te starten.

Setup a Domain Controller with Windows 2012 Server Core open Powershell session

Gebruik de volgende cmdlet om Active Directory Domain Services role te installeren:

Install-WindowsFeature AD-Domain-Services –IncludeManagementTools

Windows Server 2012 Server Core install Active Directory Domain Services

Na de installatie heeft de server geen herstart nodig. Het kan zijn dat je een foutmelding te zien krijgt dat het automatisch ophalen van updates via de Windows Updates niet staat ingeschakeld, ook dan is de installatie geslaagd! De meeste IT-ers schakelen de automatische Windows Update uit op een server en doen de server handmatig periodiek updaten.

Nu de Active Direcoty is geïnstalleerd kan de server worden gepromoveerd naar de functie van Domain Controller. In deze situatie krijgt het domein als naam future.local. Er is nog geen bestaand domein, er moet een nieuwe tree worden aangemaakt. Met de volgende cmdlet kan de server worden gepromoveerd als Domain Controller;

Install-ADDSForest

Windows Server 2012 Core Server promote to Domain Controller

Nu wordt er een nieuw forest aangemaakt, geef deze een domeinnaam. In dit geval FUTURE.LOCAL.

Configure Active Directory on Windows Server 2012

Vervolgens moet de safeModeAdminPassword worden ingevuld. Dit wachtwoord is benodigd voor het account van de Directory Services Restore Mode in geval dat de Active Directory is beschadigd en een backup moet worden teruggeplaatst.

Configure Active Directory Domain Services on Windows Server 2012 Core

Geef vervolgens de server toestemming om deze na de installatie te herstarten. Nu wordt de Active Directory op de server geïnstalleerd.

Windows Server 2012 Core Server promote to a  Domain Controller

Nadat de server is gepromoveerd wordt de server automatisch opnieuw opgestart. Na deze herstart kan je inloggen op het nieuwe domein.

Windows Server 2012 Server Core configureren als Domain Controller

Nu kunnen de werkstations lid worden gemaakt van het nieuwe Windows domein. Heb je wat aan dit artikel gehad of heb je hier nog vragen over, laat gerust een reactie achter. Je kan ook een topic starten op ons forum.

In het volgende artikel wordt uitgelegd hoe de DHCP-server op Windows Server 2012 Core kan worden geïnstalleerd.

https://i2.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2013/10/Windows-Server-2012-Server-Core-configure-as-Domain-Controller.png?fit=300%2C200&ssl=1https://i2.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2013/10/Windows-Server-2012-Server-Core-configure-as-Domain-Controller.png?resize=150%2C150&ssl=1Martien van DijkWindows Server 2012Server Core,Windows Server 2012Setup a Domain Controller with Windows Server 2012 Server Core Eén van de beste functionaliteiten van een Server Core, is deze te gebruiken als een Active Directory Domain Controller. Waarom? De reden is te lezen in dit artikel. In deze handleiding gaan we de role Active Direcotry Domain Services installeren...it's all about Microsoft