Windows Server 2016 install Active Directory

In dit artikel gaan we de Active Directory in Windows Server 2016 installeren. De Active Directory is één van de meest gebruikte onderdelen binnen de Windows Server families. De Active Directory geeft dé authenticatie en autorisatie mogelijkheden aan gebruikers, gebruikersgroepen en apparaten. Kortom, alle objecten in het netwerk kunnen via de Active Directory centraal worden beheerd. Daarnaast biedt de Active Directory nog veel meer mogelijkheden en is daarom ook logischerwijs een heel erg populair onderdeel binnen Windows. Na de installatie van de Active Directory wordt de server een Domain Controller in het netwerk.

Prep 1

Alvorens de Active Directory kan worden geconfigureerd, dienen er een aantal voorbereidingen aan vooraf te gaan. In een eerder artikel m.b.t. Windows Server 2012 worden de  onderstaande handelingen uiteengezet.

  1. Geef de netwerkkaart een statisch IP-adres;
  2. Geef de server een logische naam.

Tijdens deze installatie heb ik gebruik gemaakt van Windows Server 2016 Technical Preview 5.

Active Directory installatie

De Active Directory kan via de GUI worden geïnstalleerd. In dit artikel gaan we de installatie echter via de Powershell doen. Waarom? Omdat dat, dat gewoon cool is en in mijn beleving gaat dat ook een stuk sneller.

Open Windows Powershell(Als Administrator om foutmeldingen te voorkomen) en met de onderstaande cmdlet wordt de Active Directory geïnstalleerd.

Add-WindowsFeature -name ad-domain-services –IncludeManagementTools –Restart

Configure Windows Server 2016 als Domain Controller

Er is zo te zien geen herstart van de server nodig, en gaan we verder. Omdat deze server de enige Domain Controller wordt in het netwerk, moet er een nieuwe forest worden aangemaakt. Gebruik hiervoor deze cmdlet:

Install-ADDSForest –DomainName “future.local”

Wijzig -DomainName parameter naar de naam die het domein moet krijgen. Voer vervolgens de SafeModeAdministratorPassword in en klik vervolgens op ‘Y’ om de installatie te starten.

Configureer Windows Server 2016 als Domain Controller

Oeps… foutmelding:

Verification of prerequisites for Domain Controller promotion failed. User must be an Administrator.

Windows Powershell was niet als Administrator geopend. 🙁

Verification of prerequisites for Domain Controller promotion failed User must be an Administrator

Windows Powershell opnieuw geopend met Administrator rechten en dezelfde cmdlet uitgevoerd, nu gaat de installatie wel goed.

fix Verification of prerequisites for Domain Controller promotion failed User must be an Administrator

Na de installatie herstart de computer automatisch en is na het opstarten al direct een verandering merkbaar bij het inlogvenster. Voor de gebruikersnaam staat nu het gekozen domeinnaam.

Windows Server 2016 Domain Controller

Klik na het inloggen op Windowsplaatje+R en voer dsa.msc in en klik op Enter. Nu wordt de Active Directory geopend en kan je ermee aan de slag.

Active Directory is geïnstalleerd. In de volgende artikelen hopen we ook stil te staan bij Active Directory replicatie met een tweede Domain Controller.

 

https://i1.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2016/06/Windows-Server-2016-installatie-Active-Directory-2.png?fit=300%2C200&ssl=1https://i1.wp.com/windowstechblog.nl/wp-content/uploads/2016/06/Windows-Server-2016-installatie-Active-Directory-2.png?resize=150%2C150&ssl=1Martien van DijkWindows Server 2016Active Directory,Windows Server 2016Windows Server 2016 install Active Directory In dit artikel gaan we de Active Directory in Windows Server 2016 installeren. De Active Directory is één van de meest gebruikte onderdelen binnen de Windows Server families. De Active Directory geeft dé authenticatie en autorisatie mogelijkheden aan gebruikers, gebruikersgroepen en apparaten. Kortom, alle objecten in het netwerk...it's all about Microsoft